2017-01-18 03:52

ULTIMA ORA


Şefii de state şi de guverne din UE iau măsuri împotriva crizei datoriilor

 |  13:58
Şefii de state şi de guverne din UE iau măsuri împotriva crizei datoriilor
Şefii de state şi de guverne din Uniunea Europeană(UE) au adoptat în noaptea de joi spre vineri, la Bruxelles, un pachet amplu demăsuri împotriva crizei datoriilor, care include consolidarea unui fond desusţinere a ţărilor din zona euro.

Acordul,care vine într-un moment în care Portugaliapare să se îndrepte spre un pachet de ajutor financiar extern,a fost posibil datorită unui compromis făcut pentru a răspunde condiţiilorGermaniei. Berlinul a cerut reeşalonarea cotizaţiilor Germaniei la viitorulmecanism de sprijinire a uniunii monetare.

"Amadoptat un pachet complet de măsuri economice. Diferitele elemente aleproiectului au fost fixate, după mai multe luni de negocieri", a declaratpreşedintele UE, Herman Van Rompuy.

Capacitateaefectivă de împrumut a fondului de sprijin pentru statele dinzona euro aflate în dificultate, înfiinţat anul trecut, a fost majorată de la 250 de miliardede euro la 440 de miliarde de euro. Rezolvarea problemeiasigurării finanţării suplimentare a fost amânată pentru luna iunie.

Fonduluitemporar îi va urma în 2013 unul permanent, Mecanismul European de Stabilitate,care va avea o capacitate de împrumut de 500 de miliarde de euro. Din aceastăsumă, 80 de miliarde de euro reprezintă capital vărsat de statele din zonaeuro. Germania va avea cea mai mare contribuţie la acest fond, de 22 demiliarde de euro.

"În mai puţin de un an, UE a reuşit săcreeze un fond monetar european", subliniază un diplomatde rang înalt.

Lideriieuropeni au stabilit joi că, prin fondurile de sprijin, vor putea fi cumpărate direct datoriiale statelor aflate în dificultate, în schimbul unui programstrict de reducere a cheltuielilor.

Printre alteelemente ale dispozitivului anticriză se numără o disciplină bugetară comunămai strictă, teste severe de rezistenţă pentru sectorul bancar şi un "pactpentru euro", care promovează reforme economice, limitarea datoriei,moderarea salariilor şi convergenţa politicilor fiscale.

Adoptareapactului a fost o condiţie impusă de Germania pentru a susţine financiar încontinuare statele cu probleme. Pactul, destinat în principal zonei euro, estedeschis şi altor state din UE. Dintre ţările comunitare care nu au adoptateuro, proiectul este susţinut de Danemarca, România, Letonia, Lituania şiBulgaria.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-10-31Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image