2018-12-15 02:08


Şeful Băncii Mondiale: Economia mondială este la 'un şoc distanţă' de o criză alimentară de amploare

 |  16:05
Şeful Băncii Mondiale: Economia mondială este la 'un şoc distanţă' de o criză alimentară de amploare
Economiamondială este la numai "un şoc distanţă" de o criză de amploare aaprovizionării şi preţurilor la alimente, a declarat preşedintele BănciiMondiale, Robert Zoellick, citat de Bloomberg.

Anultrecut, 44 de milioane de oameni au coborât sub pragul sărăciei din cauzapreţurilor mai mari la alimente, a estimat Zoellick. Un avans de 10% alindicelui preţurilor ar împinge alte 10 milioane de persoane sub limitasărăciei, a adăugat el.

Indicelepreţurilor la alimente calculat de Organizaţia Naţiunilor Unite a înregistrat ocrştere de 25% anul trecut, cel mai rapid avans din 1991, iar în februarie aatins un nivel record.

"Creştereapreţurilor la mâncare este în prezent cea mai mare ameninţare pentru săraci.Suntem la numai un şoc distanţă de o criză de amploare. În multecazuri stocurile sunt scăzute. Un singur eveniment major legat de vreme înunele din aceste regiuni ar putea împinge oamenii peste limite", adeclarat Zoellick în timpul unei conferinţe de presă organizată la finalul uneiserii de întâlniri între reprezentanţi ai BM şi Fondului Monetar Internaţional.

ŞefulBM se opune interzicerii exporturilor, practică folosită de unele state pentrua menţine, artificial, preţurile scăzute.

Fermieriidin Rusia, la un moment dat al doilea mare exportator de cereale la nivelglobal, cultivă în acest an agricol cea mai redusă suprafaţă din ultimii patruani, după ce sostarea exporturilor de către guvern a păstrat preţurile scăzute.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-10-01
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...