2017-01-21 23:40

ULTIMA ORA


Șeful Pentagonului: India şi China sunt 'ameninţări' pentru SUA

 |  09:02
Șeful Pentagonului: India şi China sunt 'ameninţări' pentru SUA

Vorbind despre ascensiunea Indiei şi Chinei, secretarul american al Apărării, Leon Panetta, a produs rumoare joi, când a afirmat că acestea reprezintă o 'ameninţare' pentru Statele Unite. Afirmaţiile lui Panetta au fost imediat minimalizate de colaboratorii săi. Șeful Pentagonului a vorbit despre diversele ameninţări pentru securitatea Statelor Unite, printre care Iranul, Coreea de Nord şi ciberatacurile, cu prilejul unei vizite efectuate pe un şantier naval din Connecticut, unde sunt construite submarinele nucleare de atac.

Ulterior, Panetta a încadrat în categoria amenințărilor China şi India: 'Facem faţă ameninţării puterilor emergente - China, India -, alte ţări faţă de care trebuie fim atenţi şi să facem în aşa fel încât să avem întotdeauna suficientă putere în Pacific pentru a le lăsa să înţeleagă că nu ne vom mişca de acolo'. Angajamentul american în Pacific a fost reafirmat de preşedintele Barack Obama, în cursul unei deplasări efectuate în această săptămână în regiune.

Cu toate că, relaţiile dintre SUA și China sunt uneori tensionate, Washingtonul a avut întotdeauna grijă să nu descrie Beijing-ul ca o ameninţare. În cazul Indiei, americanii o văd ca pe un partener din ce în ce mai important în regiune şi cu care Pentagonul caută să colaboreze. John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a explicat jurnaliştilor care îl însoţeau pe ministru că Panetta 'se referea la provocările cărora sunt supuse aceste puteri emergente, provocări pe care le împărtăşim cu ele, în timp ce încercăm să ne ameliorăm relaţiile într-un mediu turbulent şi dinamic pe planul securităţii', informează Agerpres. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-12-17

TAGURI: Leon_Panetta, India, China, SUAComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image