2017-01-19 17:30

ULTIMA ORA


Şeful SRI Alba, reţinut de procurori. A sprijinit un grup de hoţi de utilaje din UE

 |  15:11
Şeful SRI Alba, reţinut de procurori. A sprijinit un grup de hoţi de utilaje din UE
Şeful Direcţiei Judeţene de Informaţii Alba, lt.col.Ioan Tarnu, şi subsomisarul Liviu Schiau de la la Brigada de Combatere aCriminalităţii Organizate, au fost reţinuţi de procurorii DIICOT, pentru că ausprijinit un grup de hoţi de utilaje din UE, valoarea pagubelor fiind de 4,5milioane de euro.

Locotenent-colonelulIoan Tarnu ar fi primit daruri de la soţia unui acuzat în cazul de furtului deutilaje, dând asigurări că poate determina poliţiştii să facă investigaţiifavorabile inculpatului.

ProcuroriiDirecţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şiTerorism (DIICOT) - Biroul Teritorial Hunedoara anchetează 24 de persoane,cercetate în stare de arest preventiv, care s-au constituit într-un grupinfracţional organizat, specializat în furturi de utilaje din state ale UniuniiEuropene.

Valoarea estimată a prejudiciuluieste de 4.500.000 de euro.

Încursul investigaţiilor privind faptele celor 24 de hoţi a reieşit faptul căactivitatea infracţională a membrilor grupării ar fi fost sprijinită de cătrelocotenent-colonel Ioan Tarnu, şeful Direcţiei Judeţene de Informaţii Alba, şiLiviu Schiau, subcomisar de poliţie la Brigada de Combatere a Criminalităţii OrganizateAlba-Iulia.

PotrivitDIICOT, lt.col. Tarnu, în virtutea funcţiei deţinute, prin acţiune sauinacţiune, l-ar fi sprijinit pe Mircea Stanciu - în prezent arestat -,activitatea sa fiind de natură să împieteze asupra aflării adevărului îndosarul penal instrumentat de către procurorii Direcţiei de Investigare aInfrancţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, constituind în acelaşitimp o încălcare a dispoziţiilor art. 11 al. 1 lit. d din Legea 51/1991,referitor la obligativitatea organelor de informaţii de a informa organele deurmărire penală în cazul săvârşirii unor infracţiuni.

SubcomisarulStanciu ar fi apelat la şeful Direcţiei de Informaţii Alba, căruia i-a spus căeste implicat în furtul de utilaje şi i-a solicitat sprijinul, în sensul de ainterveni pe lângă ofiţerii de poliţie din cadrul BCCO Alba, pentru a se evitaefectuarea unei percheziţii domiciliare la locuinţa sa şi a împiedica tragereasa la răspundere penală.

Lt.col. Ioan Tarnu ar fi acceptat, în mod direct, daruri de la soţia lui MirceaStanciu, dând asigurări că poate determina organele de poliţie, pentruasigurarea unei investigaţii penale favorabile inculpatului, afirmă DIICOT.

Larândul său, Liviu Schiau este acuzat că, în cursul lunii aprilie 2011, în douărânduri, l-a încunoştinţat pe Mircea Stanciu cu privire la momentele operativedesfăşurate de organele de cercetare penală, premergătoare efectuării unoractivităţi procedurale în cauză, ceea ce a dus la îngreunarea urmăririi penale.

Maimult decât atât, Liviu Schiau a pus la dispoziţia lui Mircea Stanciu, o listăcu 14 persoane cercetate şi faţă de care urmau să se instituie măsuripreventive, informaţii pe care le-a obţinut în virtutea atribuţiilor deserviciu conferite de calitatea sa de subcomisar în cadrul BCCO Alba-Iulia.

InculpaţiiIoan Tarnu şi Liviu Schiau au fost reţinuţi pentru 24 de ore, sub acuzaþiile desprijinire a unui grup infracţional organizat şi favorizarea infractorului,urmând a fi prezentaţi cu propunere de arestare preventivă Curţii de Apel Alba-Iulia.

Cercetările au fost efectuate cusprijinul unităţii specializate din cadrul SRI şi cu poliţişti din cadrul BCCOAlba-Iulia.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-06-11Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image