2018-12-10 11:43


Senat: Hotărârile Parlamentului nu mai pot fi contestate la CCR

 |  17:35
Senat: Hotărârile Parlamentului nu mai pot fi contestate la CCR

Curtea Constituţională nu se mai poate pronunţa asupra constituţionalităţii hotărârilor Parlamentului, a decis azi plenul Senatului. În acest fel, o eventuală hotărâre a Parlamentului privind suspendarea preşedintelui ţării nu mai poate fi atacată la CCR.

Senatorii au adoptat, cu 70 de voturi "pentru", patru abţineri şi 18 voturi "împotrivă", proiectul de lege care scoate hotărârile Parlamentului de sub controlul Curţii Constituţionale. Legea a fost dezbătută de Senat în calitate de Cameră decizională.

Proiectul de lege a fost iniţiat de către senatorul Georgică Severin (PSD) şi deputatul Cornel Pieptea (PNL). Cei doi propun eliminarea hotărârilor fiecărei Camere în parte şi hotărârilor Parlamentului din lista documentelor care pot fi supuse examenului de constituţionalitate al CCR. Aceste hotărâri au devenit pasibile de examinarea Curţii în urma unei modificări a Legii CCR, operate în 2010, la iniţiativa senatorului PSD Dan Şova.

"Considerăm că, prin această modificare, se încarcă în mod excesiv activitatea CCR, ceea ce dăunează bunului mers al activităţii acesteia şi exercitării rolului de arbitru instituţional, rol asumat nu de puţine ori, în contextul constituţional românesc", se arată în expunerea de motive a legii.

Potrivit deputatului PC Sergiu Andon adoptarea acestei legi va face imposibilă atacarea la Curtea Constituţională a unei eventuale hotărâri prin care Parlamentul îl va suspenda din funcţie de preşedintele României. "Chiar dacă CCR dă pentru suspendare un aviz consultativ, hotărârea prin care Parlamentul îl suspendă pe preşedinte poate fi atacată la CCR", a declarat Andon pentru RTV.net

"Bănuiesc că iniţiatorii au avut în vedere şi situaţia de ieri, referitoare la Consiliul European, când s-a adoptat doar o declaraţie politică, fără efecte juridice, şi nu o hotărâre care putea fi contestată la Curtea Constituţională. Data viitoare ar putea avea în vedere adoptarea unei hotărâri", a estimat fostul preşedinte al comisiei juridice a Camerei.

El a precizat însă că rămâne de clarificat în ce măsură proiectul lui Severin şi Pieptea este constituţional. Astfel, în Constituţie se spune că actele juridice pe care le poate emite Parlamentul sunt legi, hotărâri şi moţiuni.

"CCR se pronunţă asupra legilor, dar nu şi asupra moţiunilor. Rămâne de văzut dacă hotărârile au acelaşi regim ca legile sau ca hotărârile", a mai spus Andon.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639567-03-26
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...