2017-01-20 12:19

ULTIMA ORA


Senatul a adoptat Ordonanţa care prevede că pensionarii cu pensii mai mari de 740 lei plătesc asigurări

 |  16:32
Senatul a adoptat Ordonanţa care prevede că pensionarii cu pensii mai mari de 740 lei plătesc asigurări

Senatorii au adoptat, miercuri,Ordonanţa de Urgenţă care prevede ca pensionarii cu venituri care depăşesc 740lei să contribuie la asigurările sociale de sănătate.

Proiectulde lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă 107/2010 pentru modificarea şicompletarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii prevedeextinderea bazei contribuabililor cu două categorii de persoane -revoluţionarii, cu excepţia celor răniţi, şi pensionarii a căror venituri dinpensii depăşesc 740 lei.

Pensionarii vor plăti, potrivitacestui act normativ, contribuţii pentru asigurările de sănătate de 5,5 lasută, calculate la cuantumul pensiei.

Ordonanţaprevede extinderea bazei de colectare a contribuţiilor pentru asigurările desănătate pentru a echilibra deficitul Fondului naţional unic de asigurări desănătate, concomitent cu menţinerea exceptărilor de la plata acestorcontribuţii pentru categoriile de persoane fără venituri, cu venituri redusesau defavorizate.

Ordonanţa deurgenţă a primit raport negativ din partea Comisiei pentru sănătate.Prevederile Ordonanţei de urgenţă au fost criticate, anterior votului, de maimuţi senatori din ppoziţie.

SenatorulPSD Ion Rotaru a spus că starea de subfinanţare a sănătăţii este cronică şiafectează populaţiei României, dar a subliniat că soluţia impozitării pensiilormai mari de 740 de lei nu rezolvă problemele din sistem.

"Nusuntem de acord cu această măsură, nu pentru că nu ar fi necesară, ci pentru cănu este corectă", a subliniat el, menţionând că sumele astfel colectatereprezintă "o picătură în oceanul de nevoi pe care le are sănătatea".

SenatorulPNL Minerva Boitan s-a pronunţat, la rândul său, pentru respingerea actuluinormativ. Ea a arătat că prin aplicarea contribuţiilor pentru pensionarii cupensii de peste 740 de lei cresc veniturile la Fond cu 1.400 de lei.

În replică,senatorul PDL Iosif Secăşan a declarat că extinderea bazei de colectare acontribuţiilor sociale de sănătate este necesară deoarece acest fond se găseşteîntr-un grav deficit structural şi funcţional.

Iniţial,preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a supus la vot proiectul de lege derespingere a Ordonanţei, care nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru afi adoptat, fiind consemnate 32 de voturi "pentru", 35 de voturi"împotrivă" şi o "abţinere".

Ulterior,senatorii au votat proiectul de aprobare a Ordonanţei, care a fost adoptat,având caracter ordinar, cu 35 de voturi "pentru", 33 de voturi"împotrivă" şi o abţinere.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-08-08Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image