2018-12-16 19:40


Separatism în Republica Moldova pe tema limbii române

 |  10:14
Separatism în Republica Moldova pe tema limbii române

Republica Moldova se confruntă cu tentative de separatism în sudul ţării, după ce între autorităţile de la Chişinău şi cele din regiunea autonoma găgăuză au apărut tensiuni pe tema limbii române.

În ultima perioadă antiromânismul a devenit o miză electorală, iar Chişinăul se confruntă permanent cu probleme identitare, societatea fiind puternic divizată în Republica Moldova. Anul acesta, în sesiunea de bacalaureat, Ministerul Educaţiei de la Chişinău a impus condiţii rigide la examenul de limbă română. Ministrul Educaţiei, Mihai Şleahtiţchi: „În acest an nu am pus note pentru necunoaşterea sau cunoaşterea slabă a limbii române. Le-am spus: nu vă punem note bune sau deloc nu vă punem note dacă nu cunoşti limba de stat, care este limba română. La anul va trebui să fim încă mai duri pe această dimensiune”, realatează Deutsche Welle. Astfel, fiecare al zecelea absolvent de liceu din autonomia găgăuză a Republicii Moldova a picat examenul la limba şi literatura română.

Tensiunea a apărut când administraţia locală a emis, pentru liceenii restanţieri, diplome proprii de bacalaureat din care au exclus disciplina limba română. Această acţiune a fost apreciată de către experţi ca „tendinţă de separatism”, mai ales că a fost urmată de o altă decizie a autorităţilor de la Comrat de a boicota scrisorile oficiale ale Chişinăului. Ministrul Educaţiei, Şleahtiţchi, a declarat că diplomele emise de Adunarea Populară a Găgăuziei pentru liceeni din regiune, care nu au promovat examenul la limba şi literatura română, sunt ilegale şi că universităţile nu le vor accepta.

Principalul oponent al limbii române la Comrat este chiar guvernatorul autonomiei găgăuze, Mihail Formuzal care este în relaţii bune cu liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov. El a cerut demisia ministrului Educaţiei, învinuindu-l că ar distruge învăţământul din Moldova. Politicienii din Gagauzia vor ca judecatorii Curţii Constituţionale să se pronunţe dacă este legal ca în şcoli să fie predată limba româna, şi nu limba moldovenească, aşa cum scrie în Constitutie. Potrivit membrilor Adunarii Populare de la Comrat, „limba română poate fi considerată limbă străină”. Într-o recentă scrisoare adresată autorităţilor statului, Academia de Ştiinţe a Moldovei a menţionat că „limba română este denumirea oficială a limbii literare în Republica Moldova”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-01-17
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...