2017-01-24 21:17


Şerban Valeca: Documentele dispărute de la SCN au fost eventual distruse, în niciun caz furate

 |  16:34
Şerban Valeca: Documentele dispărute de la SCN au fost eventual distruse, în niciun caz furate

Documenteleclasificate dispărute de la Sucursala de Cercetări Nucleare (SCN) Piteşti aufost eventual distruse şi neînregistrate, în niciun caz furate, a afirmat lunisenatorul social-democrat Şerban Valeca, fost director al instituţiei şipreşedinte al consiliului ştiinţific.

"Aşvrea să liniştesc opinia publică, nu este vorba de documente importante pentrucercetarea nucleară românească (...), este o poveste veche care acum a ieşit laiveală. Documentele au fost distruse şi nu au fost înregistrate, în niciun cazfurate. Organele abilitate fac verificări de vreo două luni, de când s-aobservat dispariţia", a declarat Valeca.

Acestaa mai spus că "nu s-a furat absolut nimic, (...) este vorba de niştegreşeli de înregistrare bazate pe vidul de legislaţie care a existat între anii1990 şi 2002, o dată cu apariţia noii legi a secretului de stat".

"Institutuldeţine un birou de documente secrete foarte bine pus la punct, în care accesuleste foarte bine reglementat, dar, pe fondul vidului de legislaţie din perioadarespectivă, se pare că o parte din documente au fost distruse şi nu au fost înregistrate.În principiu, sunt documente care seamănă, să spunem, cu studiul defezabilitate", a explicat fostul director al SCN Piteşti.

Conformunor informaţii apărute luni în mass-media, conducerea Regiei Autonome pentruActivităţi Nucleare a constatat, cu ocazia unui inventar de rutină, lipsa a 75de documente cuprinzând informaţii clasificate din domeniul cercetăriinucleare, care însă nu prejudiciază siguranţa naţională, de la SCN Piteşti. (Agerpres)

Foto:Agerpres


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-04-15Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image