2017-01-23 10:35


Sergiu Băhăian, condamnat la 26 de ani de detenţie, iar un complice al său la închisoare pe viaţă

 |  17:37
Sergiu Băhăian, condamnat la 26 de ani de detenţie, iar un complice al său la închisoare pe viaţă
Sergiu Băhăian a fost condamnat la 26 deani de închisoare, iar unul dintre complicii săi, Valentin Şlepac, la detenţiepe viaţă, în dosarul în care sunt acuzaţi, alături de alte persoane, pentruînşelăciune, omor, instigare la omor calificat şi fals, a decis TribunalulIalomiţa.

DeciziaTribunalului Ialomiţa poate fi atacată cu apel.

În acestproces, Sergiu Băhăian este judecat,alături de alte 13 persoane, pentru înşelăciune, omor, instigare la omorcalificat, fals în înscrisuri, precum şi fals privind identitatatea. Cei14 au fost trimişi în judecată, la începutul lunii noiembrie 2010, deprocurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizatăşi Terorism - Biroul Teritorial Ialomiţa.

Procurorii au stabilit că, în perioada noiembrie 2006 - aprilie2007, Sergiu Băhăian şi Valentin Şlepac au iniţiat un grup infracţionalorganizat, la care ulterior au aderat şi alte persoane, în scopul de a obţine,în mod ilicit, beneficii materiale importante prin fraudarea mai multorsocietăţi comerciale, cu ocazia încheierii şi executării unor contracte, prinemiterea de file CEC sau bilete la ordin fără acoperire, în numele unorsocietăţi fictive.

Procuroriiau reţinut şi faptul că inculpaţii Valentin Şlepac şi Nicolae Mîrşu, instigaţide Băhăian, l-au ucis pe Lucian Cernat aruncându-l în Dunăre de pe podul rutiercare traversează braţul Dunărea Veche, după ce l-au obligat să bea alcool,ajungând astfel în imposibilitate de a se apăra.

LucianCernat a fost ucis în anul 2006, fiind aruncat în Dunăre de pe podul rutier dela Cernavodă, după ce iniţial a fost sedat şi adus în stare de ebrietate. EmilLeonte a fost omorât în anul 2008, cu mai multe lovituri de ciocan în cap,cadavrul acestuia fiind aruncat în canalul Dunăre-Marea Neagră. Ionel Ulezu afost omorât tot în anul 2008, fiind îngropat de viu după ce fost sedat şi adusîn stare de ebrietate. Cadavrul său a fost găsit într-o curte din satul Măgura,comuna Cerchezu, judeţul Constanţa, într-o groapă de aproximativ doi metriadâncime, sub o placă de beton deasupra căreia era construit un WC. PetricăCaptalan a fost omorât în 2008, după ce a fost lovit în cap cu o bâtă şiîngropat imediat într-o groapă, la aproximativ un metru adâncime, deasupracadavrului fiind pusă o placă din beton astupată cu pământ.

ValentinŞlepac şi Adrian Grigoraş au recunoscut faptele comise şi au susţinut că aucomis crimele la iniţiativa lui Sergiu Băhăian, fiindu-le frică de acesta,potrivit anchetatorilor.

Totodată,pe rolul Tribunalului Ialomiţa se mai află un proces al lui SergiuBăhăian. În această cauză, în 9 iunie, Sergiu Băhăian, împreună cu alte 14persoane, a fost trimis în judecată pentru că ar fi înşelat 35 de firme dinBucureşti şi din ţară, precum şi pentru constituirea unui grup infracţionalorganizat.

Fostulpatron al societăţii Sabina Product şi patron al clubului Gloria Buzău, SergiuBăhăian - care a declanşat unul din cele mai mari scandaluri financiare din Româniaîn 1995 - era căutat de DIICOT pentru o fraudă de două milioane de euro, înurma unor operaţiuni comerciale, emiţând file CEC sau bilete la ordin fărăacoperire, în numele unor societăţi fictive, în 17 ianuarie el fiind arestat decătre Tribunalul Ialomiţa, după ce a fost prins de anchetatori.

Într-unalt dosar, la începutul lunii iulie 2010, procurori DIICOT - ServiciulTeritorial Constanţa l-au trimis în judecată pe Sergiu Băhăian pentruconstituirea unui grup infracţional organizat în scopul de a induce în eroaremai multe firme cu ocazia încheierii unor contracte de leasing, prejudiciulfiind de 2,7 milioane de lei, precum şi pentru instigare la uciderea a treipersoane.

Alăturide Băhăian, în dosarul de la Constanţa au fost trimişi în judecată ValentinŞlepac, Adrian Grigoraş, Edward-Marian Mărculescu, Dan-Liviu Iovan şiGeorge-Florian Oprea, pentru constituire a unui grup infracţional organizat,înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, omor şi instigare la omor deosebitde grav.

Procuroriiau stabilit că aceştia, în perioada decembrie 2007 - mai 2008, la iniţiativalui Băhăian, au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şiEmilian Leonte, Ionel Ulezu şi Petrică Captalan, cu scopul de a obţine, în modilicit, beneficii materiale importante, prin inducerea în eroare a mai multorsocietăţi comerciale, cu ocazia încheierii şi executării unor contracte deleasing.

Deasemenea, Valentin Şlepac şi Adrian Grigoraş sunt acuzaţi că, la instigarea luiSergiu Băhăian, cu premeditare şi pentru a se sustrage de la urmărirea penală, i-auucis pe Emilian Leonte, Ionel Ulezu şi Petrică Captalan, foşti membri aigrupului infracţional.

În acestdosar se va pronunţa Tribunalul Constanţa.

În28 februarie 2011, Sergiu Băhăian a fost trimis în judecată de procuroriiDIICOT într-un nou dosar, de această dată fiind acuzat, alături de alţi cincicomplici, de înşelăciune, fals şi uz de fals, grupului infracţional fiindu-iimputat un prejudiciu de 700.000 de euro.

ProcuroriiDirecţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism(DIICOT) i-au trimis în judecată în acest nou dosar în care este implicatSergiu Băhăian şi pe Dan Negureanu, Edward Marian Mărculescu, GheorgheVasilache, Călin Mircea Roşu şi Fluture Ţene. Cei şase sunt acuzaţi deconstituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţedeosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

Dosaruleste judecat la Tribunalul Bucureşti.

SergiuBăhăian a fost condamnat, în 2 decembrie 1998, la cinci ani de închisoarepentru fals. Potrivit anchetatorilor, în calitate de asociat unic şiadministrator la SC Sabina Product SRL, Băhăian a indus în eroare aproximativ5.000 de persoane, încasând ilegal peste şapte miliarde de lei vechi.

În 1995,Băhăian a fugit din România, împreună cu trei colaboratori, după ce a constatatcă nu poate să-şi respecte obligaţiile contractuale. În decembrie 1995, Băhăiana fost arestat în Ungaria, iar câteva luni mai târziu a fost extrădat, pentru afi judecat de autorităţile române. La 19 septembrie 1997, Băhăian a fosteliberat, după ce făcuse un an şi nouă luni de închisoare.

La scurttimp, Băhăian a fost dat în urmărire şi învinuit că, împreună cu Laura Petrov,l-ar fi înşelat pe cetăţeanul german Ionatan Ioan Hocker cu 64.000 de mărci.Băhăian şi Petrov au încheiat două contracte de împrumut cu cetăţeanul german,garantând cu bunuri din patrimoniul firmei la care Petrov este administrator şicare, în realitate, nu existau. De fapt, Hocker s-a asociat cu cei doi pentru arepune pe picioare societatea Sabina Product, dar aceştia ar fi cheltuit îninteres personal banii împrumutaţi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-04-12Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image