2018-12-19 10:13


Sfântul Gheorghe, prăznuit a doua zi de Paşti

 |  15:38
Sfântul Gheorghe, prăznuit a doua zi de Paşti
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe va fi prăznuit luni,în a doua zi de Paşti, deoarece sărbătoarea coincide cu Sâmbăta Mare dinSăptămâna Sfintelor Pătimiri, zi de post şi pregătire duhovnicească pentrusărbătoarea Învierii, informează Patriarhia Română.

Potrivitrânduielilor tipiconale şi liturgice la Săptămâna Sfintelor Pătimiri din carteaTriodului, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe va fi prăznuit a doua zi de SfintelePaşti, în 25 aprilie, slujba oficiată împreună cu cea a sărbătorii Învierii.

Sfântul MareMucenic Gheorghe (n. 275/280 - m. 23 aprilie 303) este pomenit de aproape toatebisericile creştine, de obicei pe data de 23 aprilie.

Sfântul MareMucenic Gheorghe s-a născut în Cappadocia, într-o familie creştină, şi a trăitîn timpul domniei împăratului Diocleţian. Mai multe date nu se cunosc cucertitudine, neexistând niciun document al epocii, care să conţină date despreviaţa sa. Ceea ce se ştie despre el a fost scris ulterior, în Evul Mediu.

SfântulGheorghe s-a înrolat în armata romană şi, parcurgând ierarhia militară, s-afăcut remarcat prin faptele de arme. În ciuda decretului împotriva creştinilor,emis de Diocleţian în 303, Sfântul Gheorghe a ales să-şi mărturisească publiccredinţa creştină. Din ordin imperial, sfântul a fost întemniţat şi supustorturii pentru a-şi renega credinţa. Loviri cu suliţa, lespezile de piatrăaşezate pe piept, trasul pe roată, groapa cu var, încălţamintea cu cuie,băutura otrăvită, bătaia cu vâna de bou şi toate celelalte torturi nu au reuşitsă-l facă să renunţe la credinţa sa.

Martoriisuferinţelor Sfântului Gheorghe, uimiţi de puterea sa de a rezista la durere,au renunţat la credinţa în zeităţi păgâne, îmbrăţişând creştinismul. O dovadă asfinţeniei sale o reprezintă o minune săvârşită de Sfântul Gheorghe în timpulîntemniţării sale. Atingând trupul unui deţinut mort din celula sa, acesta aînviat, convingând-o astfel chiar pe împărăteasa Alexandra, soţia luiDiocleţian, să se creştineze. Întrucât Sfântul Gheorghe a respins ofertaîmpăratului de a-i acorda înalte onoruri în schimbul renunţării la creştinism,Diocleţian a ordonat omorârea prin decapitare a Sf. Gheorghe şi a soţiei sale.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-11-05
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...