2019-03-19 08:01


Sindicalişti “Spiru Haret” şi FEN protestează marţi, mii de cadre didactice aşteptate la Cotroceni

 |  15:36

Cadreledidactice afiliate la Federaţia "Spiru Haret" şi FEN vor protesta,marţi, la Palatul Cotroceni, fiind aşteptate mii de persoane, liderii sindicalispunând că locaţia acţiunii sindicale a fost astfel aleasă pentru că "totce se întâmplă rău în ţara asta îşi are originea la Cotroceni".

PreşedinteleFederaţiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, a spus că mitingul demarţi va avea loc la Cotroceni, pentru că "tot ce s-a întâmplat şi seîntâmplă rău în ţara asta îşi are originea la Cotroceni". Sindicaliştiicontestă, pe lângă diminuarea salariilor cu chiar până la 50%, şi proiectullegii educaţiei care permanentizează această scădere, deşi Curtea Constituţionalăa precizat că această măsura ar trebui să fie valabilă pe o perioadădeterminată.

"Dacălegea educaţiei va fi asumată, învăţământul va intra în colaps. Acest proiectreprezintă doar orgoliul ministrului Daniel Funeriu, care vrea să-şi punăamprenta pe această lege fiind un dispreţ total faţă de elevi şi deprofesori", a spus Isvoranu.

Odelegaţie a sindicaliştilor va pleca după mitingul de marţi la Bruxelles pentrua le prezenta comisarilor din Educaţie criza din învăţământul românesc.Totodată, sindicaliştii spun că vor începe în acelaşi timp acţiunile înjustiţie la CEDO, vizând toate procesele câştigate de profesori.

Larândul său, preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale, Constantin Ciosu, adeclarat că în România se adânceşte criza prin subfinanţarea permanentă aeducaţiei, în condiţiile în care în multe ţări se fac investiţii în educaţie înscopul redresării economice.

"Întimp ce multe ţări investesc în educaţie în vederea redresării economice şi sociale,România adânceşte criza prin subfinaţarea permanentă a educaţiei. Perpetuareaacestei situaţii dramatice a adus sistemul educaţional în pragul colapsului.Cadrele didactice sunt demotivate, iar cele care doresc cu adevărat săprofeseze preferă să emigreze. A venit momentul să nu ne mai lamentăm şi săacţionăm. Le solicit colegilor mei ca mâine (marţi - n.r.) să iasă în număr câtmai mare la protest pentru a încerca recâştigarea drepturilor abuzivtăiate", a declarat Constantin Ciosu.

Mitingulde protest va fi organizat, marţi, în faţa Palatului Cotroceni, de la ora12.30, liderii FEN şi "Spiru Haret" estimând că vor fi prezenţi miide salariaţi din învăţământ.

Celedouă federaţii cer revenirea la un nivel decent al salariilor, finanţareaechitabilă a sistemului de învăţământ public, la nivelul necesar asigurăriiunui act educaţional de calitate, derularea unui proces de descentralizarecorect şi coerent, stoparea desfiinţării abuzive a unor unităţi şcolare,depolitizarea sistemului de învăţământ.

Alterevendicări ale sindicaliştilor sunt adoptarea unui pachet legislativ completîn domeniul educaţiei, care să asigure stabilitatea sistemului şi calitatea,precum şi a unor olitici în domeniul învăţământului care să oprească migraţiacadrelor didactice.

Mitingulare loc în ziua în care la nivel mondial se serbează Ziua Educației.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638945-06-19
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...