2017-01-23 12:37


Sindicate: Valea Jiului poate exploda, posibil o nouă mineriadă, dacă Guvernul nu intervine urgent

 |  13:20
Sindicate: Valea Jiului poate exploda, posibil o nouă mineriadă, dacă Guvernul nu intervine urgent

Liderisindicali au declarat, după întâlnirea cu delegaţia Fondului MonetarInternaţional, că Valea Jiului poate exploda în câteva zile din cauzaimposibilităţii plăţii salariilor, fiind posibilă o nouă mineriadă în cazul încare Guvernul nu intervine urgent.

Liderulsindical de la mina Livezeni, Adrian Jurcă, a declarat luni, după întâlnirea cuFMI, că sindicaliştii au prezentat problemele atât din minerit cât şi din altecompanii cu capital de stat şi au cerut atât Fondului, cât şi Băncii Mondialesă solicite Guvernului să intervină urgent în aceste sectoare.

"Amexplicat FMI că avem nevoie urgentă de un plan social de restructurare şi dereorganizare în Valea Jiului, este nevoie de intervenţia urgentă a Guvernuluiîn problema Văii Jiului prin înfiinţarea celor două companii energetice dincare să facă parte şi Compania Naţională a Huilei (CNH)", a declaratAdrian Jurcă.

Liderulsindical a subliniat că, din 3 ianuarie, CNH funcţionează fără subvenţie şitoată producţia vândută acoperă decât 80 la sută din plata salariilor.

"Suntemîntr-o situaţie foarte critică, Executivul nu-şi mai poate permite ca celelalteguverne să împingă problema Văii Jiului până la alegeri şi după alegeri săvedem ce facem", a mai spus Adrian Jurcă.

Liderulsindical a precizat că FMI este de acord cu aproximativ toate solicitărilesindicatelor şi va cere Guvernului să ia măsuri urgente.

"Este oproblemă foarte urgentă, Valea Jiului poate exploda în câteva zile din cauzaimposibilităţii plăţii salariilor, nu vreau să mă gândesc ce vor face 8.700 deoameni dacă nu-şi vor primi salariile. Este posibilă o nouă mineriadă", aspus Jurcă.

MinistrulEconomiei, Ion Ariton, a declarat că joi, va avea loc a întâlnire la care vorparticipa ministrul Muncii, Ioan Botiş, şi ministrul de Finanţe, GheorgheIalomiţianu, în cadrul căreia se va lua o decizie cu privire la restructurareaminelor.

El a spus cănu vrea ca acest sector să dispară, precizând că doreşte sprijinireamineritului şi crearea de locuri de muncă în zonă.

"Joi,vom avea o nouă întâlnire cu conducerea (CNH - n.r.) şi sindicate pentru a luao decizie finală cu ceea ce se întâmplă în Valea Jiului, deci cu restructurareape care am început-o şi vrem să o finalizăm pentru a da un moment de linişte şide echilibru celor care lucrează în sistem, în minerit. Aşa cum am maideclarat, nu vrem ca acest sector să dispară, dimpotrivă, vrem să sprijinimmineritul, şi ne dorim crearea cât mai multor locuri de muncă în această zonăşi, bineînţeles, dacă va fi nevoie, la un moment dat, şi de soluţiialternative", a spus Ariton.

"Nedorim să creăm condiţii de muncă mult mai bune în mină", a mai spusAriton.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-02-04Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image