2017-01-20 20:07

ULTIMA ORA


Sistemul naţional de termoficare are nevoie de investiţii de 5 miliarde de euro. Preţul gigacaloriei, cu 20% mai mare din cauza pierderilor

 |  12:56
Sistemul naţional de termoficare are nevoie de investiţii de 5 miliarde de euro. Preţul gigacaloriei, cu 20% mai mare din cauza pierderilor
Investiţiile necesare pentru eficientizarea sistemuluicentralizat de termoficare din România se ridică la cinci miliarde de euro înurmătorii zece ani, potrivit unui studiu realizat de PwC, care arată că înprezent se alocă anual doar 30 milioane euro pentru reţelele de termoficare.

Studiulprecizează că aproape 30% din energia termică produsă în România se pierde în sistemînainte să ajungă la consumatori, nivel de peste trei ori mai mare comparativcu alte state europene.

Dincauza acestor pierderi costul gigacaloriei este cu 20% mai mare, aratăPwC.

Înstudiu se menţinează că subvenţiileacordate producţiei energiei termice ajung la 500 milioane deeuro anual, sumă ceprovine din bugetul public.

PotrivitPwC, una dintre cauzele pentru care operatorii de distribuţie a energieitermice nu investesc în reabilitarea conductelor este reprezentată depierderile financiare ale acestora, precum şi de gradul mare de îndatorare.

Numărulde localităţi branşate la sistemele centralizate de încălzire a scăzut de treiori în intervalul 1996-2011. În 1996-1997 erau branşate la sistem 308localităţi, iar în 2010-2011 numărul acestora a scăzut la 100, dintre care 83în mediul urban şi 17 în mediul rural.

Bucureştiuleste cel mai mare consumator de energie termică din ţară, cu o pondere de 37%din total. Regiunea de Sud-Est consumă aproape 15%, iar zona cu cel mai micconsum de energie termică este cea centrală, respectiv judeţele Mureş, Alba,Harghita, Braşov şi Covasna, acoperind doar 4% din total.

RegiunileNord-Est, Nord-Vest, Sud-Vest şi Sud consumă fiecare câte 9% din total, iar înregiunea Vest consumul ajunge la 10%.

Totodată,pierderile medii în reţelele de distribuţie a energiei au crescut în ultimiişase ani, de la 23% în 2005 la 29% anul trecut.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-01-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

TEODOR
16 Iun 2011

Usurel,usurel cu viitoarele regiuni!Vorbiti deja de ele?Mai e pana acolo!Nu stiu cum o fi in alte orase mari,dar in Bucuresti RADET-ul nu mai poate continua asa!Gaura neagra a bugetului,asa cum spunea Sorin Oprescu,dar pana cand?

Adauga un comentariu

Random image