2018-12-18 17:21


Situaţia favorabilă care a permis fuga lui Dinel Staicu din România impune modificări legislative

 |  16:48
Situaţia favorabilă care a permis fuga lui Dinel Staicu din România impune modificări legislative
Situaţiafavorabilă, care a permis fuga din România a lui Dinel Staicu - condamnat laşapte ani de detenţie pentru fraudă, însă, până la hotărârea definitivă ainstanţei, el şi-a schimbat numele - impune modificări legislative, astfelîncât să fie evitate cazuri similare.

"Înurma analizei primare a contextului procedural în care a evoluat judecareacauzelor aflate pe rolul instanţelor din România privind pe Dinel Nuţu (fostStaicu) - urmărit internaţional - context în care acesta s-a sustras executăriipedepsei cu închisoarea, Consiliul Superior al Magistraturii a invitatinstituţiile cu atribuţii în domeniu, cum ar fi Ministerul Public, DirecţiaNaţională Anticorupţie, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi alteinstituţii la constituirea unui grup de lucru interinstituţional care să elaboreze un proiect de procedurăjudiciară şi/sau administrativă acoperitoare unor astfel de situaţii",informează, miercuri, Biroul de presă al CSM.

Înacest sens, miercuri, la sediul CSM, a avut loc o primă întâlnire areprezentanţilor instituţiilor menţionate, la care au participat procurorulgeneral al României, Codruţa Koveşi, procurorul şef al DNA, Daniel Morar, chestorulIoan Dascălu, secretar de stat, şef al Direcţiei Ordine şi Siguranţă Publicădin cadrul MAI, judecătorul Horaţius Dumbravă, preşedinte al CSM, şi procurorulGeorge Bălan, vicepreşedinte al CSM şi alţii.

Discuţiileau vizat, în principal, localizarea şi încadrarea disfuncţiilor care au permisgenerarea unui concurs de împrejurări favorabil fugii din ţară a inculpatuluiDinel Nuţu, precum şi evaluarea instrumentelor legale şi de reglementareadministrativă valorificabile pentru îmbunătăţirea cadrului proceduralexistent, de o manieră standardizată.

Deasemenea, s-a convenit asupra analizării prevederilor noului Cod de procedurăpenală, din perspectiva aspectelor de referinţă generate de acest caz, maispune CSM.

DinelStaicu şi-a schimbat numele în Dinel Nuţu, el făcând osolicitare pe cale administrativă de schimbare a numelui, care a fost aprobatăde Consiliul Local şi publicată în Monitorul Oficial în 10 ianuarie 2011.

Staicua fost condamnat definitiv la şapte ani de închisoare în dosarul privind fraudareaBăncii Internaţionale a Religiilor în data de 4aprilie. Omul de afaceri a fost de negăsit, astfel că instanţa de executare apedepsei l-a dat în urmărire naţională, pe vechiul nume.

Noulnume al lui Dinel Staicu a devenit însă legal de la 1 aprilie, când omul deafaceri şi-a ridicat noua carte de identitate, însă autorităţile au fostinformate de această schimbare miercuri, 6 aprilie, după ce, la cerereajurnaliştilor, au cerut informaţii de la Centrul Naţional de Administrare aBazelor de Date.

ŞefulPoliţiei Române, chestorul Liviu Popa, a afirmat, într-o emisiune televizată,că poliţiştii auinformaţii că Dinel Staicu ar fi părăsit ţara în cursul zilei de duminică,3 aprilie, el plecând în Ungaria "şi de acolo mai departe cuavionul".

În7 aprilie, Dinel Nuţu a fost dat în urmărire internaţională, pe numele luifiind emis un mandat european de arestare care va fi pus în aplicare prinInterpol.

Procuroriiau cerut o interdicţie de a părăsi ţara pentru Dinel Staicu în 16 februarie2011, principalul motiv invocat fiind intenţia acestuia de a-şi schimba numele,însă nu au reuşit să-i convingă pe judecători că omul de afaceri, care nici nuse mai prezenta la proces, se pregăteşte să fugă din ţară.

Cerereaa fost formulată atunci de procurorul de şedinţă, în procesul în care DinelStaicu este judecat de magistraţii Judecătoriei sectorului 2 Bucureşti pentru"asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni", dosar în care omulde afaceri este acuzat, alături de alte persoane, de prejudicierea TransgazMediaş.

ReprezentanţiiCSM susţin că elementele "pe care se putea fundamenta o eventuală deciziede luare a măsurii asiguratorii" erau conţinute în dosarul transmis Curţiide Apel Bucureşti.

"Judecătoriasectorului 2 avea pe rol alt dosar, cu probatoriu şi elemente diferite, vizândaceeaşi persoană, însă cu grad relativ de concludenţă în legătură cunecesitatea dispunerii acestei măsuri", mai scriu reprezentanţii CSM.

ReprezentanţiiCSM precizează că, din informaţiile pe care le au până în prezent, dosarulprivind fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR) a fost comunicatCurţii de Apel Bucureşti la data de 10 ianuarie 2011, "conform evidenţeiECRIS". Acesta este dosarul în care Dinel Staicu a fost condamnatdefinitiv la şapte ani de închisoare cu executare.

"Conformdeclaraţiilor DNA, existau suspiciuni că inculpatul intenţiona să se sustragăde la executarea acestei pedepse", susţin cei de la CSM, care apreciazăcă, din 10 ianuarie 2011, "DNA a avut la îndemână posibilitatea depuneriicererii de luare a măsurilor asiguratorii la Curtea de Apel Bucureşti, pe rolulcăreia, tot de la acea dată, se afla dosarul în cauză, primul termen dejudecată pentru recurs fiind fixat de CAB la 7 februarie 2011".

Totîn 10 ianuarie a apărut, în Monitorul Oficial, şi cererea lui Staicu deschimbare a numelui în Dinel Nuţu, cerere concretizată apoi la 1 aprilie.

În8 aprilie, Inspecţia Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM)s-a autosesizat şi verifică "aspecte legate de cauzele aflate pe rolulinstanţelor din România privind pe Dinel Nuţu (fost Staicu) - urmăritinternaţional".

ReprezentanţiiCSM susţin însă că din informaţiile pe care au reuşit să le adune până la acestmoment reiese că procurorii arfi trebuit să ceară interdicţia pentru Staicu în dosarul fraudării BănciiInternaţionale a Religiilor (BIR), şi nu în cel de-al doilea,aflat la Judecătoria sectorului 2, unde o astfel de cerere a fost formulată darrespinsă.

"Avândîn vedere prezentarea de către diferite instituţii din presă a unor aspectelegate de cauzele aflate pe rolul instanţelor din România privind pe Dinel Nuţu(fost Staicu) - urmărit internaţional, Consiliul Superior al Magistraturii informeazăcă Inspecţia Judiciară de pe lângă Plenul CSM s-a sesizat din oficiu şi vaproceda în perioada imediat următoare la efectuarea verificărilor care seimpun", preciza CSM, într-un comunicat de presă din 8 aprilie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-08-16
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...