2017-01-21 17:41

ULTIMA ORA


S&P a pus sub supraveghere nota solvabilităţii acordată UE

 |  08:56
S&P a pus sub supraveghere nota solvabilităţii acordată UE

Nota solvabilităţii Uniunii Europene în achitarea datoriei pe termen lung, AAA încă din 1976, a fost pusă miercuri sub supraveghere de agenţia Standard and Poor's(S&P). Agenția își motivează decizia prin faptul că finanţarea Uniunii va suferi consecinţele crizei datoriei publice în zona euro.

Avertismentul vine după ce S&P a anunțat că a plasat, de asemenea, nota a 15 state membre ale zonei euro sub supraveghere. Șase dintre acestea sunt notate cu AAA, dar agenția a indicat că există mai mult decât o şansă din două posibile ca acestea să fi retrogradate în următoarele trei luni.

'Punerea sub supraveghere a UE este o expresie a neliniştilor noastre cu privire la repercusiunile potenţiale ale crizei datoriei în care se vor afla statele din zona euro în viitor, în contextul unei agravări a problemelor politice, financiare şi monetare din zona euro', a precizat S&P. Uniunea Europeană a emis obligaţiuni cu scadenţă între 5 şi 15 ani pentru a finanţa ajutorul unor ţări membre aflate în dificultate (Ungaria, România, Grecia, Irlanda şi Portugalia), deși nu are voie să acorde împrumuturi directe pentru a finanţa un deficit bugetar, tratatele prevăzând că acesta trebuie echilibrat de statele membre. Între ianuarie şi septembrie, 20,5 miliarde de euro din aceste obligaţiuni au fost schimbate între cele cinci bănci cele mai active pe această piaţă, de talie restrânsă, potrivit unei estimări a UE, informează Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-10-24

TAGURI: S&P, notă, UEComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image