2017-01-23 00:36


Spionaj în favoarea Rusiei, practicat în Estonia

 |  10:22
Spionaj în favoarea Rusiei, practicat în Estonia

Autorităţile estoniene au reţinut miercuri un important oficial din cadrul serviciului de contraspionaj şi pe soţia acestuia sub acuzaţia de spionaj în favoarea Rusiei. Astfel de incidente nu sunt o raritate în Estonia, o ţară cu 1,3 milioane de persoane, care păstrează relaţii reci cu Rusia.

'Ne confruntăm cu una din superputerile lumii, care investeşte resurse financiare enorme în spionaj, agenţi de influenţă şi acţiuni subversive, în special în ţările vecine', a afirmat ministrul de interne Ken-Marti Vaher.  La rândul său, ministerul rus de Externe nu a dorit să facă niciun comentariu în legătură cu acest caz. 'Două persoane au fost reţinute în această dimineaţă (n.r. - miercuri) pe aeroportul din Tallin şi sunt investigate pentru trădare (…) Există suspiciuni că (bărbatul) transmitea de câţiva ani informaţii FSB-ului (serviciului de securitate) din Rusia', a declarat Harrys Puusepp, purtătorul de cuvânt al agenţiei de contraspionaj şi contraterorism. Acesta a adăugat că cele două persoane, care aveau asupra lor câteva documente secrete, nu au fost încă puse sub acuzare. Aleksei Dressen, angajat al agenţiei de contraspionaj, şi soţia sa, Viktoria Dressen, sunt cele două persoane reţinute. Autorităţie estoniene nu au făcut cunoscut ce fel de materiale ar fi transmis Dressen la Moscova, acesta fiind un angajat vechi al servicului de contraspionaj, dar care nu făcea parte din conducere.

Estonia a fost supusă unui atac cibernetic în 2007, despre care autorităţile de la Tallinn au spus că ar fi provenit din Rusia. De asemenea, în 2008, statul baltic şi aliaţii săi din NATO au fost şocaţi de arestarea unui oficial înalt al Ministerului Apărării, Herman Simm, pentru spionaj în favoarea Rusiei,  informează Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-06-28

TAGURI: spionaj, Rusia, EstoniaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image