2018-12-10 15:13


Standard & Poor's ar putea retrograda cinci ţări europene

 |  10:53
Standard & Poor's ar putea retrograda cinci ţări europene

Dacă zona euro va recădea în recesiune şi costurile la care se împrumută guvernele vor creşte, agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a avertizat, joi, că ar putea să coboare cu una sau două trepte ratingurile a cinci ţări europene. Printre aceste țări se numără şi Franţa, în prezent cotată la 'AAA'.

O dublă recesiune şi o recesiune însoţită de creşterea puternică a dobânzilor – reprezintă cele două posibile scenarii referitoare la capacitatea Uniunii Europene şi a Fondului Monetar Internațional(FMI) de a sprijinii zona euro, potrivit analiştii de la S&P.

'În ambele scenarii, ratingurile suverane ale Franţei, Spaniei, Italiei, Irlandei şi Portugaliei vor fi probabil coborâte cu una sau doua trepte', precizează raportul S&P. Fiindcă actualele mecanisme de sprijin ar putea să nu fie suficiente dacă situaţia se va agrava peste aşteptări, cel mai pesimist scenariu realizat de S&P sugerează recapitalizarea a numeroase bănci din Spania, Italia şi Portugalia.

'Este posibil ca Franţa să fie retrogradată la 'AA plus' de la 'AAA', din cauza deteriorării poziţiei fiscale, chiar dacă tensiunile resimţite vor rămâne modeste', explică analiştii S&P.  Din cauza deficitelor bugetare tot mai ridicate S&P se aşteaptă la o creştere a necesarului de împrumuturi al statelor în dificultate. O purtătoare de cuvânt de la S&P a declarat că 'aceste scenarii de stres nu reprezintă principalele aşteptări, ci doar o simulare a posibilelor consecinţe care s-ar manifesta în cazul unor astfel de situaţii'. Duminică, liderii europeni se vor întâlni la un summit unde vor încerca să găsească o soluţie la criza datoriilor din zona euro, informează Agerpres.

Până în momentul de față Germania şi Franţa, cele mai puternice state din zona euro, nu au reuşit să cadă de acord privind o soluție viabilă pentru consolidarea Fondul European de Stabilitate Financiară.

Dacă va fi adoptată o decizie nefavorabilă Franţei, principala temere a Parisului este că şi-ar putea pierde ratingul triplu A.

Analiștii S&P consideră că "avansul economic din următoarele 18 luni va fi slab, în medie de 1-1,5%, pentru zona euro anul viitor", potrivit Mediafax.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639262-11-21

TAGURI: Standard & Poor's, Franța, rating,
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...