2017-01-25 03:37


Starea de urgenţă instaurată în urmă cu 19 ani în Algeria a fost ridicatã

 |  13:12
Starea de urgenţă instaurată în urmă cu 19 ani în Algeria a fost ridicatã

Autorităţile algeriene au ridicat, joi, starea deurgenţă decretată în urmă cu 19 ani, dar opoziţia care cerea acest lucru rămânehotărâtă să organizeze o nouă manifestaţie sâmbătă pentru schimbarea regimului.

Decretul,care datează din 23 februarie, a fost publicat în Monitorul Oficial joi. Elridică o măsură instaurată la 9 februarie 1992 pentru a lupta împotrivagherilei islamiste.

Unul dintreprincipalii lideri ai opoziţiei, Said Sadi, care conduce Adunarea pentruCultură şi Democraţie (RCD), a calificat această măsură drept o"manevră".

"Esteo manevră, deoarece starea de urgenţă este menţinută în capitală", aafirmat el prin telefon, referindu-se la interdicţia de reuniune pe străziledin Alger, o măsură adoptată în 2001, în urma unei demonstraţii sângeroase laKabyles.

Sadi areiterat că toată Coordonarea naţională pentru schimbare şi democraţie (CNCD,înfiinţată la 22 ianuarie) este hotărâtă să schimbe sistemul politic, aşa cums-a întâmplat în Tunisia şi Egipt.

"Suntemhotărâţi să schimbăm regimul şi în fiecare săptămână vor avea locmarşuri", a afirmat el, în pofida dezertării recente a unora dintremembrii CNCD.

Douămanifestaţii precedente, la 12 şi 19 februarie, au fost blocate de unformidabil cordon al poliţiei, în timp ce autorităţile încercau să dezamorsezesituaţia prin măsuri sociale şi economice.

PreşedinteleAbdelaziz Bouteflika a promis la 3 februarie ridicarea stării de urgenţă, pecare o cerea opoziţia, dar şi măsuri în privinţa locurilor de muncă,locuinţelor şi luptei împotriva corupţiei. Acesta a fost un răspuns lamultiplele mişcări ale şomerilor şi persoanelor nevoiaşe care s-au soldat cucinci morţi şi peste 800 de răniţi la începutul lui ianuarie.

Totuşi,militarii vor păstra o parte din prerogativele de care dispun în virtuteastării de urgenţă pentru a continua lupta antiterorism, potrivit unei noi legi.Astfel, ei vor rămâne în prima linie împotriva islamiştilor care continuă săatace, cum s-a întâmplat recent în Sahara, unde au răpit o turistă italiană.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-08-31Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image