2018-12-15 18:11


Statele sub embargou au importat arme de peste 2,2 miliarde de dolari începând din 2000

 |  09:35
Statele sub embargou au importat arme de peste 2,2 miliarde de dolari începând din 2000

Statele aflate sub embargou internaţional în ce priveşte armamentele au reuşit totuşi săimporte arme şi muniţii în valoare de peste 2,2 miliarde de dolari începând din anul 2000, indicăun raport al organizaţiei umanitare Oxfam, dat publicităţii joi şi preluat de AFP.

În pofida celor 26 de embargouri în vigoare în aceastăperioadă, decretate de Naţiunile Unite sau de organizaţii regionale, mai multe ţări au strâns un arsenal considerabil, constatăraportul.

Acesta citeazăîn special cazurile statelor Myanmar (importuri de 600 milioane de dolari între anii 2000 şi 2010), Iran (574 milioane de dolari între 2007-2010) şi Republica DemocratăCongo (124 milioane între 2000 şi 2002).

Potrivit Oxfam, aceste cifre demonstreazănecesitatea unui tratat cu caracter constrângător pentru reglementarea comerţului cu arme convenţionale la nivel mondial. Un Tratat internaţional privind comerţul cu arme clasice (TCA) urmeazăsăfie negociat la ONU între 2 şi 27 iulie.

'Embargourile existente sunt mult prea uşor de evitat. Va trebui ca noul tratat săfie cu adevărat strict. Cum săexplicăm faptul cănegoţul cu banane este mai strict reglementat decât cel de mitraliere?', a subliniat Anna MacDonald, directorul campaniei pentru controlul armamentelor, din cadrul Oxfam.

Pentru a fi eficient, considerăorganizaţia, un astfel de tratat ar trebui săincludăcriterii juridic constrângătoare pentru a împiedica transferul de arme atunci când existăriscuri importante ca acestea săfie utilizate pentru încălcarea prevederilor internaţionale în materie de drepturi ale omului.

Organizaţia dăexemplul Siriei, ce are ca principal furnizor Rusia şi care a importat în 2010 echipament de apărare antiaerianăîn valoare de 167 milioane de dolari, precum şi arme uşoare şi muniţii de 1 milion de dolari. O parte a acestor arme 'a jucat un rol central în reprimarea de către guvernul sirian a manifestaţiilor' din ultimul an, afirmăOxfam. Siria este supusădin mai 2010 unui embargou impus de Uniunea Europeanăîn ce priveşte vânzările 'de arme şi de material ce pot fi utilizate în scop de represiune'. (Agerpres)


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639563-05-13

TAGURI: embargou, arme
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...