2018-12-15 02:06


Statele Unite şi-au demontat cea mai puternică bombă nucleară

 |  09:38
Statele Unite şi-au demontat cea mai puternică bombă nucleară

Prin dezmembrarea celei mai vechi, celei mai mari şi celei mai puternice bombe din arsenalul nuclear american, fabricată în 1962, experţii nucleari americani au închis, marţi, unul dintre capitolele Războiului Rece. Purtătorul de cuvânt al National Nuclear Security Administration a anunţat că ultima bombă B-53, construită în 1962, anul crizei rachetelor din Cuba, a fost demontată la Amarillo (Texas), în uzina Pantex, singura din SUA în care sunt actualmente fabricate, întreţinute şi demontate arme nucleare.

Hans Kirstensen, director de informații nucleare în cadrul Federaţiei oamenilor de ştiinţă americani, a afirmat că: 'este un pas important, în contextul în care este ultima dintre aceste arme de multe megatone pe care puterile nucleare le-au construit în perioada Războiului Rece'. Greg Cunningham, purtatorul de cuvant al Pantex, a explicat că dezactivarea bombei, retrasă din arsenalul american în 1997, a implicat extragerea a 135 de kilograme de uraniu cu grad ridicat de explozibilitate din centrul proiectilului.

'Lumea este un loc mai sigur odată cu această demontare', a declarat Thomas D'Agostino, director al National Nuclear Security Administration.

Cu o capacitate de a distruge o regiune metropolitană întreagă cu cele nouă megatone ale sale eliberate dintr-un bombardier B-52, bomba avea culoarea gri şi cântărea 4,5 tone. Comparabil cu aceasta, bomba de la Hiroshima conţinea o încărcătură de 12 kilotone, respectiv o putere de 0,012 megatone, potrivit Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-01-17

TAGURI: bombă, nuclear, SUA
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...