2017-01-24 11:16


Studenţii protestează săptămâna viitoare: scot cearşafurile pe geam şi trimit la MECTS zacuscă şi slănină

 |  16:54
Studenţii protestează săptămâna viitoare: scot cearşafurile pe geam şi trimit la MECTS zacuscă şi slănină

ANOSR începe protestele luni, când studenţii vorface grevă japoneză, în timp ce marţi vor scoate cearşafurile pe geam în semnde solidaritate între ei, iar joi vor trimite la Ministerul Educaţiei un coletcu zacuscă, murături şi slănină pentru a semnala cum este să primeşti pachet dela părinţi.

MembriiAlianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) au semnalatde foarte mult timp o problemă majoră din noua Lege a Educaţiei şi anume lipsacelor 25 de procente în decizia modalităţii de desemnare a rectorului, precumşi în procesul de desemnare a acestuia indiferent de modalitatea de alegere,dar şi lipsa celor 25 la sută în Consiliul de administraţie al universităţilor,se arată într-un comunicat de vineri al Alianţei.

"DeşiANOSR a ridicat această problemă gravă pentru mişcarea studenţească chiar şi laPreşedinţie, la MECTS de nenumărate ori, din păcate nu s-a primit nici unrăspuns oficial. Astfel, într-un final ca urmare a răspunsului public al MECTSconsiderat o jignire adusă mişcării studenţeşti din România, ANOSR a hotărât săse pregătească de proteste", potrivit sursei citate.

În săptămână21 - 27 februarie, a avut loc informarea şi consultarea studenţilor cu privirela problemele semnalate, iar în săptămâna care urmează (28 februarie - 6martie) vor avea loc proteste locale.

Astfel, luni va fi o grevăjaponeză cu banderole pe care studenţii vor scrie "protestatari".Marţi vor scoate cearşafurilor pe geam, pe balcon în semn de protest şi pentrua arăta solidaritatea dintre studenţi, iar miercuri vor pune un cearşaf peuniversitate/cămin sau cantină cu mesajul "Vrem 25%, drepturilestudenţilor nu sunt negociabile" şi cu "Eşti incapabil să votezi!Semnat Ministru".

Organizaţiilevor face, joi, un colet/pacheţel pentru Minister în care vor pune zacuscă,murături, slănină, salam şi tot ce vor considera ele de cuviinţă, cu scopul dea arăta Ministerului condiţia socială a studentului din România şi cum este săprimeşti pachet cu mâncare de la mama, de la tata, lucru neexperimentat deacesta. Pachetul va fi trimis direct la Ministerul Educaţiei, iar vineristudenţii îşi vor anunţa venirea în Bucureşti.

Apoi,începând din 7 martie, studenţii vor protesta în faţă la Ministerul Educaţiei,Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) pe termen nedeterminat.

PoliticaANOSR cu privire la dimensiunea socială a educaţiei în contextul realizăriicelui mai mare studiu pe nevoile studenţeşti şi politica de reformare ataberelor studenţeşti sunt o necesităţi pentru a răspunde nevoilor studenţilor,se mai arată în comunicat.

Aproape osută de studenţi au protestat, în urmă cu o săptămână, în faţa Universităţii"Dunărea de Jos" din Galaţi, vrând să atragă atenţia asupra faptuluică noua Lege a educaţiei prevede eliminarea studenţilor din foruriledecizionale din mediul universitar.

MECTSpreciza, referitor la protestul studenţilor de la Galaţi, că noua lege aEducaţiei prevede, în premieră, emiterea unui ordin de ministru care săconsacre Codul drepturilor şi obligaţiilor studenţilor, propus de organizaţiilestudenţeşti şi că, astfel, motivele invocate sunt ireale.

Potrivit Ministerului Educaţiei,articolul 203 (5) al legii Educaţiei Naţionale precizează că "studenţiipot fi reprezentaţi în toate structurile decizionale şi consultative dinuniversitate", ceea ce înseamnă că legea permite, dar depinde de fiecareuniversitate până unde se va întinde implicarea studenţilor.

MECTS invocăşi prevederile articolului 207 (5) a) din Legea Educaţiei Naţionale potrivitcărora "componenţa membrilor consiliului facultăţii este de maximum 75%cadre didactice şi de cercetare, respectiv minimum 25% studenţi", ceea ceînseamnă o reprezentare minimală de 25%.

Un altarticol invocat de minister este 209 (1) a); b) din Legea Educaţiei Naţionalereferitor la alegerea rectorului prin concurs public, unde din comisie trebuiesă facă parte cel puţin un reprezentant al studenţilor. Universităţile auposibilitatea să mărească, dacă doresc, numărul studenţilor care fac parte dincomisie, dar nu pot eluda participarea reprezentantului acestora la alegerearectorului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-08-31Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image