2017-01-22 03:54

ULTIMA ORA


SUA, Rusia şi China caută soluții la programul nuclear iranian

 |  09:43
SUA, Rusia şi China caută soluții la programul nuclear iranian

În contextul recentelor acuzaţii că Teheranul desfăşoară activităţi secrete pentru a obţine arma nucleară, preşedintele Statelor Unite a anunţat că împreună cu omologul său chinez Hu Jintao doresc ca Iranul să respecte 'regulile şi normele internaţionale'. Întrevederea de sâmbătă dintre cei doi a urmat după o lungă discuţie cu preşedintele rus Dmitri Medvedev pe marginea summitului Asia-Pacific, APEC, la Honolulu în Hawai.  După ce Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a publicat un raport şi documente care sugerează că Iranul a efectuat cercetări şi achiziţii ce ar putea conduce la o bombă atomică, au avut loc mai multe întrevederi la nivel înalt pe marginea acestui subiect.

În timpul dialogului său cu Medvedev, Obama a declarat că SUA şi Rusia doresc să vină cu 'un răspuns comun' la insistența autorităților de la Teheran de a construi arma nucleară.

De asemenea, cancelarul german Angela Merkel este adepta unor noi sancţiuni împotriva Iranului și nu respinge în mod deschis opţiunea militară pentru a se evita ca regimul de la Teheran să dezvolte arme atomice.

Israelul a lansat miercuri un vibrant apel la cooperare internaţională, pentru a opri cursa înarmării nucleare iraniene, după ce AIEA invoca o posibilă 'dimensiune nucleară' a programului atomic al Iranului.

Răspunsul oficialilor iranieni este că programul lor nuclear este doar pentru energie şi cercetare, și critică raportul AIEA ca fiind o invenţie a Statelor Unite, informează Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-10-20

TAGURI: SUA, Rusia, China, Iran, nuclearComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image