2017-01-19 09:25

ULTIMA ORA


SUA transportă arme în Afganistan prin România

 |  11:59
SUA transportă arme în Afganistan prin România

Avioane de marfă americane transportă arme şi provizii unei brigazi a armatei americane din Afganistan prin intermediul unei baze românesti de la Marea Neagră, de aproape trei luni, arată Oficialii militari americani evalueaza, astfel, rolul pe care l-ar putea juca baza de la Mihail Kogălniceanu în restul războiului din Afganistan. Totodată, militarii analizează şi potenţialul bazei de a servi în viitor ca centru logistic de transport pentru alte operaţiuni.

 "Zona generală de acolo, din România, are capacitate rutieră, aeriană şi navală, deci este de foarte mare ajutor", a explicat locotenent-colonelul Greg Derner, ofiţer însărcinat cu logistica la Comandamentul american pentru Europa de la Stuttgard.

Pentru Statele Unite, transportul de echipamente în şi din Afganistan a întâmpinat multe obstacole. Tranzitul terestru prin Pakistan s-a dovedit riscant, multe convoaie fiind atacate de talibani în zonele tribale de la graniţă. Tulburările politice din Kîrgîzstan au perturbat zborurile de la baza Manas, iar Rusia are restricţii privind armamentul ce poate fi transportat pe teritoriul său. Deşi baza din România nu ar elimina toate problemele, desfăşurarea de mai multe misiuni de la Kogălniceanu ar putea reduce o parte dintre presiunile existente, a explicat Derner.

Evaluarea potenţialului bazei ar urma să dureze mai multe luni şi va include trei comandamente: Central, Comandamentul de Transport şi EUCOM, potrivit ofiţerului.

Începând din mai, Contingency Response Wings, din forţele aeriene americane, operează la Mihail Kogălniceanu, testând capacitatea bazei. În prezent, circa 70 de aviatori finalizează ultima fază a operaţiunii - livrarea a 1.000 de tone de echipament către Brigada 172 de infanterie. Potrivit lui Derner, Baza Mihail Kogălniceanu este foarte atrăgătoare şi pentru că se află în apropiere de portul la Marea Neagră Constanţa, ceea ce deschide accesul către alte rute de tranzit.Un alt avantaj este că România e membru NATO şi ar permite fluxul de echipamente din şi înspre Afganistan.

Dar, în cazul în care Statele Unite vor pune în aplicare planul de a intensifica operaţiunile de tranzit via România, nu este aşteptat un număr mare de militari americani trimişi să execute misiunea. Un scenariu mai probabil ar implica ca TRANSCOM să contracteze români. Ceea ce ar elibera personal american pentru alte sarcini, dând în acelaşi timp un impuls economiei locale, a spus Derner.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-08-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image