2018-12-17 15:07


Substanțe toxice în îmbrăcămintea a 14 mari firme

 |  10:45
Substanțe toxice în îmbrăcămintea a 14 mari firme

Greenpeace a averizat marți, la Beijing, că au fost depistate urme de substanțe chimice periculoase pentru fertilitatea și dezvoltarea umană, în produsele a 14 mari firme de îmbrăcăminte. 

Printre firmele acuzate se numără Adidas, Uniqlo, Calvin Klein, Li Ning, H&M, Lacoste, Converse și Ralph Lauren. După analiza eșantioanelor luate din 18 țări și fabricate în China, Vietnam, Malayezia și Filipine, „au fost detectați etoxilați de nonilfenol”,  a declarat la o conferință de presă Li Yifang, la prezentarea raportului „Dirty Laundry 2”, relatează Agerpres.

Etoxilații de nonilfenol sunt produse chimice des folosite ca detergenți în multe procese industriale, precum și la fabricarea materialelor textile naturale și sintetice. Substanțele prin evacuare se descompun în nonilfenol (NP), un derivat foarte toxic.

„Nonilfenolul este un element de perturbare hormonalã”, a arãtat reprezentanta Greenpeace, explicând că acesta poate contamina lanțul alimentar, acumulându-se în organismele vii și amenințându-le fertilitatea, sistemul de reproducere și creșterea. Li a adăugat că nonilfenolul nu a rămas doar o problemă a țărilor țările în curs de dezvoltare, ci ajunge prin procesul de spălare a hainelor și în țări unde folosirea lui este interzisă.

Raportul „Dirty Laundry”, descrie cum furnizorii mărcilor celebre de articole de îmbrăcăminte infestează apele unor fluvii din China cu deșeuri chimice.

Reprezentanii mărcilor Puma și Nike au susținut că vor elimina din procesul de fabricație orice substanță chimicã pânã în 2020. Adidas a răspuns vag fără să-și ia niciun angajament.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-08-12
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...