2017-01-16 19:16

ULTIMA ORA


Sulfina Barbu anunţă că salariul minim va creşte la 700 de lei de la 1 ianuarie

 |  16:13
Sulfina Barbu anunţă că salariul minim va creşte la 700 de lei de la 1 ianuarie

Circa 780.000 de salariaţi vor beneficia de majorarea pe economie de la 670 la 700 de lei, începând cu luna ianuarie a anului 2012, a declarat vineri, ministrul muncii, Sulfina Barbu.

“Impactul creşterii salariului minim pe economie va fi în sectorul bugetar asupra a aproximativ 125.000 de salariaţi şi în sectorul concurenţial vor beneficia circa 665.000 de salariaţi, conform datelor de la Inspecţia Muncii”, a spus Sulfina Barbu.

Aceasta a precizat că, dacă ar fi luate în calcul datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică, în sectorul concurenţial ar fi mai puţini angajaţi.

”Noi preferăm să mergem pe datele de la Inspecţia Muncii, rezultate din ReviSal, pe baza celor declarate de angajatori”, a precizat ministrul muncii.

Potrivit estimărilor specialiştilor din Ministerul Muncii, creşterea salariului minim pe economie va spori încasările la bugetul de stat, pe contribuţii, la şomaj, la pensii, la sănătate.

Respectarea plăţii noului salariu minim va fi făcută prin intermediul Inspecţiei Muncii, care îi va verifica pe angajatori.

Întrebată despre plata indemnizaţiilor prevăzute în Legea recunoştiinţei faţă de eroii martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din Decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987, Sulfina Barbu a reluat declaraţia făcută în faţa Comisiilor reunite de buget-finanţe.

”Parlamentul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă nr. 80 (privind îngheţarea salariilor şi pensiilor în 2012 - n.r.), care a fost declarată constituţională. Mai este în vigoare şi Ordonanţa 53 care prevede eşalonarea plăţilor restante către revoluţionari şi care, pentru anul 2012 se ridică la aproximativ 140 milioane lei. Aceşti bani sunt prevăzuţi (în bugetul asigurărilor sociale de stat - n.r.) şi când se va discuta în camera decizională, pentru aprobarea prin Legea Ordonanţei 53, se vor face modificări - dacă vor exista înţelegeri politice şi o majoritate care să le susţină”, a declarat ministrul muncii.

În încheiere, ministrul muncii a arătat că în cursul săptămânii viitoare va fi aprobată Hotărârea de Guvern, referitoare la salariul minim garantat în plată, fiind parcurse toate etapele de consultare, iar propunerea a fost transmisă şi la CES şi către partenerii sociali cu care s-a purtat un dialog.

Ministrul Muncii a participat vineri la şedinţa Comisiilor reunite de buget-finanţe ale Parlamentului în care au fost aprobate bugetele MMFPS şi al asigurărilor sociale de stat pe anul 2012.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-11-05

TAGURI: salariul, minim, crestere, majorare, bugetariComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image