2017-01-21 23:43

ULTIMA ORA


Sulfina Barbu critică restricţiile contra lucrătorilor români

 |  11:57
Sulfina Barbu critică restricţiile contra lucrătorilor români

În dezbaterea 'Mobilitatea lucrătorilor în Europa'', organizată miercuri, la Bruxelles, în Parlamentul European, ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Sulfina Barbu, a declarat că existenţa restricţiilor pe piaţa forţei de muncă pentru lucrătorii români este o temă sensibilă, iar menţinerea acestor restricţii în unele state membre nu se justifică economic.

''Plecăm de la o realitate - libera circulaţie a lucrătorilor este un drept fundamental în Uniunea Europeană. Mobilitatea forţei de muncă trebuie asigurată fără restricţii. Consider că cel mai bun argument (pentru eliminarea restricţiilor contra lucrătorilor români) este raportul din 11 noiembrie al Comisiei Europene, care evidenţiază că restricţiile existente sunt derogatorii de la regimul liberei circulaţii şi că CEJ a declarat de mai multe ori că derogările trebuie tratate în mod strict'', a afirmat ministrul Muncii. Studiile indică faptul că impactul mobilităţii lucrătorilor români şi bulgari a dus la o creştere cu 0,3% a PIB pentru UE-27 şi 0,4% a PIB în UE-15 (UE-15 este formată din statele care erau membre ale Uniunii Europene înainte de anul 2004), potrivit raportului CE din 11 noiembrie. Pe deasupra, nu a existat un impact semnificativ asupra şomajului sau salariilor în ţările ce au impus restricţii pentru lucrătorii români, dimpotrivă, reintroducerea, de către Madrid, a restricţiilor pe piaţa forţei de muncă spaniole pentru lucrătorii români nu a scăzut rata şomajului în rândul forţei de muncă autohtone.

Fiind membră a Comisiei de afaceri economice şi monetare a PE şi organizatoare a dezbaterii, Elena Băsescu (PPE) a argumentat că evenimentul de miercuri, care are loc la numai o lună după unul pe aceeaşi temă, se justifică şi prin faptul că, în ultimele săptămâni, Olanda şi Marea Britanie au anunţat menţinerea restricţiilor pe piaţa muncii până la finalul lui 2013 pentru lucrătorii români şi bulgari.

Țările UE-25 (ţările fondatoare şi cele care au aderat la UE până la 1 ianuarie 2007) pot să restricţioneze temporar accesul liber al lucrătorilor din România şi Bulgaria pe pieţele lor de forţă de muncă pentru a pregăti libertatea deplină de circulaţie a muncii în UE, conform Tratatului de aderare din 2005. Perioada de tranziţie generală de şapte ani este împărţită în trei etape (2 plus 3 plus 2 ani), iar, în acest decurs, o clauză de salvgardare permite unui stat membru să reintroducă restricţiile, dacă există perturbări grave pe piaţa forţei de muncă sau pericolul acestora (aşa cum a procedat Spania la 22 iulie acest an). Comparativ cu regulile aplicate înaintea aderării României şi Bulgariei la UE, statele din UE care în prezent restricţionează accesul lucrătorilor români şi bulgari pe pieţele lor ale forţei de muncă (Belgia, Germania, Irlanda, Franţa, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Marea Britanie şi Austria) au redus restricţiile în unele sectoare/profesii sau au simplificat procedurile. Spania a fost autorizată, la 11 august, de către Comisia Europeană, să restricţioneze temporar accesul pe piaţa forţei de muncă pentru lucrătorii români până în 31 decembrie 2012 ca urmare a unor perturbări grave, caracterizate de o rată a şomajului record în UE şi de o încetinire a redresării economice. Dar autorizarea de către CE a reintroducerii restricţiilor, potrivit clauzei de salvgardare, este valabilă până la 31 decembrie 2012, iar Spania nu trebuie să notifice Comisia încă o dată, până la finalul lui 2011, în legătură cu același fenomen, informează Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-05-05

TAGURI: Sulfina_Barbu, restricții, BruxellesComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image