2019-03-22 14:58


Tarifele la hotelurile din Bucureşti au scăzut sub 100 de euro pe noapte, la jumătate faţă de 2008

 |  17:35
Tarifele la hotelurile din Bucureşti au scăzut sub 100 de euro pe noapte, la jumătate faţă de 2008

Tariflela hotelurile din Bucureşti au scăzut la jumătate faţă de cele practicate întoamna anului 2008, iar preţul unei camere pentru o noapte de cazare a coborâtsub 100 de euro, chiar şi la unităţile de cinci stele, potrivitreprezentanţilor industriei.

"Mergefoarte prost, mult mai prost chiar şi faţă de anul trecut. Bucureştiul e unoraş în care nu se întâmplă nimic şi care nu are nimic de arătat. Nu-mi amintescca în ultimii 20 de ani să fi fost o toamnă mai proastă sau un an maiprost", a declarat George Ţurnă, prim-vicepreşedintele FederaţieiIndustriei Hoteliere din România (FIHR) şi administrator al hotelului Ambasadordin Capitală.

Ela adăugat că în această toamnă au scăzut atât tarifele, cât şi gradul deocupare şi perioada de înnoptare.

MihaiAcatrinei, directorul general al hotelului de patru stele Ramada-Majestic dinBucureşti, a spus că tariful mediu din această toamnă este cu 20-25% sub celtoamna anului trecut şi cu 50% mai redus faţă de lunile septembrie-octombriedin 2008. Totodată, gradul de ocupare a coborât la 55-60%, comparativ cu 80% cudoi ani în urmă.

"Principalaproblemă este că a dispărut segmentul business din hotelurile din Bucureşti.Tariful mediu a scăzut la sub 100 de euro, chiar şi la cinci stele, faţă de120-160 de euro în 2008. Şi numărul conferinţelor s-a redus cu circa 30%comparativ cu acum doi ani şi, de asemenea, s-au organizat cu 20% mai muţinenunţi. Dacă în 2008 perioada medie de şedere a unui turist într-un hotel înCapitală era de 2,8 nopţi, acum aceasta a coborât la 1,1-1,2 nopţi", aadăugat Acatrinei.

Proprietarullanţului Continental, Radu Enache, a afirmat că tariful mediu pentru hotelurilede patru şi cinci stele din Bucureşti a scăzut la 66 de euro pentru o noapte decazare, iar gradul de ocupare s-a diminuat cu 20% faţă de anul trecut.

Hoteluriledin lanţul Continental au avut în acest an un grad mediu de ocupare de 52%, iarîncasările au crescut cu doar 2%, în condiţiile în care capacitatea de cazares-a majorat cu 15%, prin deschiderea a două unităţi, Grad Hotel Continental dinBucureşti şi Ibis Sibiu.

Pefondul scăderii indicatorilor financiari, Enache a stopat două investiţii caretotalizau 24 de milioane de euro şi vizau deschiderea a două hoteluri laTimişoara.

"Nuvăd nicio soluţie pentru ieşirea din criză. Suntem în acelaşi ocean alprostiei, cu toate deciziile contradictorii pe care le ia Guvernul. Nu existăniciun plan de ieşire din criză, nicio predictibilitate, niciun plan agreat deîntregul eşicher politic. Pentru anul viitor întrezăresc aceeaşi prostie aguvernanţilor şi acelaşi întuneric în economie", a mai spus Radu Enache.

ŞiJosef Goschy, proprietarul lanţului Unita Turism, spune că în acest anafacerile merg mai prost ca niciodată. El crede că pentru ieşirea din criză artrebui stimulate investiţiile, iar băncile să înceapă să scadă dobânzile de lapeste 12% la 5-6%.

GeorgeŢurnă de la Ambasador crede, în schimb, că situaţia hotelurilor nu se vaameliora până când întreaga economie nu iese din criză.

"Nuputem scoate hotelurile din contextul general. Noi suntem un rezultat altuturor celorlalte activităţi economice şi, atâta timp cât toată ţara eprăbuşită, nici nouă nu ne va fi bine. La nivel de Guvern nu s-au luat măsuricu adevărat eficiente pentru ieşirea din criză, iar noi plătim tribut acestuilucru. Marea majoritate a hotelurilor funcţionează în regim de avarie şiîncasările au ajuns la nivelul cheltuielilor, dacă nu cumva sub ele", aprecizat Ţurnă.

Aparent,Josef Goschy este mai optimist decât ceilalţi hotelieri.

"Cumva fi la anul? Anul trecut am crezut că în 2010 va fi mai bine, şi n-a fostdeloc. Ei bine, în acest an cred că în 2011 va fi mai bine", a spus, cuironie, proprietarul Unita Turism.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638945-10-13
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...