2019-02-15 23:28


Țările slabe din zona euro vor fi susținute în continuare

 |  07:52
Țările slabe din zona euro vor fi susținute în continuare

Ministrul german de finanţe, Wolfgang Schaeuble, a afirmat luni că țările din zona euro se vor susține reciproc, neexistând o alternativă viabilă la acestă strategie. Acesta recunoaște riscurile, dar susține că altfel criza s-ar putea propaga mai repede și ar putea amenință zona euro în ansamblul său.

''Ţările membre ale zonei euro trebuie şi vor continua să acorde sprijin financiar colectiv celor care sunt rupte de pieţele financiare, dându-le timp să-şi pună în ordine finanţele publice şi să-şi amelioreze competitivitatea'', susține ministrul. Wolfgang Schaeuble respinge criticile împotriva politicilor de austeritate întreprinse în Europa, acuzate de către unii că înăbuşă creşterea economică. Acesta are confingerea că evoluția economică va avea loc treptat și că ''vor avea rezultate, dar nu de pe-o zi pe alta''.

Ministrul conservator susține că reducerea cheltuielilor, creşterea încasărilor şi reformele structurale reprezintă o prioritare, chiar dacă „sunt dureroase din punct de vedere politic''. 

''Acum, mai mult ca niciodată, este vorba de a veni cu mesaje clare şi de a avea priorităţi clare'', a completat ministrul, potrivit Agerpres.

Christine Lagarde, directoarea generală a Fondului Monetar Internaţional (FMI), a scris într-un articol pentru presa germană că: ''în Europa, noi recomandăm ca toate ţările să-şi adapteze politicile de austeritate la situaţie şi să aibă în vedere măsuri de susţinere a creşterii economice''.

FMI susține renunțarea la programele de auste­ritate fiscală şi aplicarea unor măsuri de stimulare eco­nomică. Instituția avertizează că economia mon­dială ar putea intra într-"o spirală amenin­ţătoare de scăderi"

"Există în mod clar o criză a încrederii care a agravat în mod serios situaţia. Sunt necesare măsuri pentru a ne asigura că acest cerc vicios este întrerupt", a declarat Lagarde. "Gama de politici disponibile este mai re­strânsă acum, după măsurile luate în 2009. Însă dacă guvernele, instituţiile şi băncile centrale vor colabora, vom evita recesiunea", a adăugat Christine Lagarde, potrivit .


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-03-30

TAGURI: Wolfgang Schaeuble, FMI,
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiriSTARBAG
loading...