2019-01-22 01:13


Taxa de un cent pe litrul de benzină se plăteşte în continuare, deşi datoria Companiei Române de Petrol a fost acoperită

 |  17:49
Taxa de un cent pe litrul de benzină se plăteşte în continuare, deşi datoria Companiei Române de Petrol a fost acoperită

Datoria de 507,3 milioane de dolari a fosteiCompanii Române de Petrol (CRP) a fost acoperită integral în luna octombrie aanului trecut, dar statul a continuat să încaseze taxa de un cent (3,2 bani) pelitru, sumele suplimentare urmând să fie utilizate pentru diminuarea datorieipublice.

"Sumele încasate în Fondul special pentru produse petroliere dupăregularizarea datoriilor fostei Companii Române de Petrol se utilizează pentrudiminuarea datoriei publice interne", se arată într-unproiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerele Economiei şi FinanţelorPublice.

Potrivitnotei de fundamentare a actului nomativ, prin suma încasată în data de 22octombrie 2010 s-a stins integral datoria publică creată în baza OUG 72/1997privind regularizarea datoriei fostei CRP, în valoare de 507,3 milioane dedolari.

Deasemenea, în perioada 22 octombrie - 21 decembrie 2010, Ministerul Economiei avirat din Fondul special pentru produse petroliere în contul MinisteruluiFinanţelor Publice suma 50,8 milioane lei reprezentând echivalentul la dataplăţii a sumei de 16,0 milioane de dolari, sumă reprezentând o altă datorie afostei CRP către Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, dar alcărei regim juridic trebuie clarificat.

Înnota de fundamentare nu se explică de ce s-a mai încasat taxa de un cent pelitru după 21 decembrie, dar proiectul de ordonanţă de urgenţă stabileşte căsumele care exced acele datorii vor fi utilizate pentru diminuarea datorieipublice.

Odatăcu aprobarea proiectului de OUG de către Guvern şi intrarea în vigoare aactului normativ, taxa de un cent pe litru va fi eliminată.

Fondulspecial pentru produse petroliere, denumirea oficială a taxei impuse pentrurecuperarea datoriilor CRP, a fost instituit printr-o ordonanţă de urgenţă înanul 2000.

Taxa este plătită de toţiproducătorii şi procesatorii de petrol şi produse petroliere,regăsindu-se în tarifele plătite de consumatorii finali.

Datoriade 507,3 milioane de dolari reprezintă creditele contractate pentru finanţareaimporturilor de ţiţei din perioada 1992-1997.

Preţul carburanţilor a crescut cu15% anul trecut, după ce a urcat cu 13% în 2009.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-02-24
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...