2017-01-20 05:57

ULTIMA ORA


Tehnologia 4G va fi lansată în România în următorii 3-5 an

 |  14:29
Tehnologia 4G va fi lansată în România în următorii 3-5 an
Tehnologia de comunicaţii din generaţiaa patra (4G LTE) va introdusă în România în următorii 3-5 ani şi va permiteoperatorilor să facă faţă creşterii exponenţiale a traficului de date mobile şisă îşi diminueze costurile operaţionale, a declarat, luni, şeful Alcatel-LucentRomânia, Raoul Ros.

"Pentruca tehnologia 4G să devină comercială trebuie îndeplinite trei condiţii, şianume terminale specifice, cerere din partea clienţilor şi alocarea benzilor defrecvenţă. Cred că în următorii 3-5 ani vor fi lansate în România şi astfel deservicii. În Republica Moldova, undeprimele teste 4G LTE au avut loc în 2010, mă aştept ca Orange Moldova sălanseze comercial acest tip de servicii spre finele acestui an sau la începutulanului 2012", a spus Ros.

El a adăugatcă Alcatel-Lucent a avut deja discuţii cu grupurile Vodafone, Orange şiDeutsche Telekom cu privire la introducerea tehnologiei 4G în subsidiareleacestora.

Alcatel-Lucenta efectuat, luni, pentru prima dată în România, o demonstraţie publică acapabilităţilor tehnologiei 4G LTE, care permite transferuri de date la vitezede până la 100 MB/s într-o reţea radio. Spre comparaţie, reţelele actuale aleoperatorilor locali mobili asigură transferuri de date cu viteze de până la21,6 MB/s.

Vitezaridicată de transfer a datelor va permite operatorilor să furnizeze prin 4G LTEservicii de video streaming de înaltă definiţie (HD), supraveghere video HD,videoconferinţă HD cu apel video şi apel mobil, jocuri online, acces Internetîn bandă largă şi aplicaţii bazate pe media portal.

"Consumatoriivor să poată accesa cu usurinţă aplicaţiile lor preferate oricând şi oriundeprin intermediul oricărui tip de dispozitiv mobil. Cererea tot mai mare pentruacces în bandă largă la un număr tot mai mare de aplicaţii utile şi inovatoareva declansa o explozie a traficului de date pe reţelele existente. Acestfenomen reprezintă cea mai mare provocare cu care se confruntă operatorii dereţele mobile", a spus Ros.

El a adăugatcă tehnologia4G LTE garantează o performanţă mai mare în reţea, viteze mai bune şi asigură oexperienţă mai bună pentru utilizatorul final.

Prezent laeveniment, Iulian Costea, directorul de marketing al Alcatel-Lucent South-EastEurope, a afirmat că 4G LTE este prima tehnologie radio mobilă proiectată, înprimul rând, pentru a transporta traficul de date eficient în comparaţie cutehnologiile 2G şi 3G care au fost dezvoltate şi optimizate pentru traficul devoce.

"Pe baza IP-urilor, LTEpermite utilizarea aplicaţiilor de tipul Facebook, Youtube, Flickr, InternetTV,etc. Dată fiind dezvoltarea tot mai accelerată a reţelelor sociale, a reţelelor de business şi deinformaţii, ne aşteptăm ca până în 2015 toate terminalele mobile să fieconectate la Internet", a spus Costea.

Potrivit luiCostea, anul 2010 a fost primul în care utilizatorii de telefonie mobilă înbandă largă au depăşit pentru prima dată utilizatorii de telefonie fixă înbandă largă.

"Aceastătendinţă va continua să se consolideze în anii ce vor urma. Se estimează că seva ajunge la 3,4 miliarde de abonaţi în bandă largă până în 2014, iar 80 %dintre acestia vor fi consumatori de telefonie mobilă în bandă largă.Furnizorii de servicii radio trebuie să-şi dezvolte reţelele pentru a asiguraun nivel superior de performanţă prin care să se ridice la aşteptărileconsumatorilor şi să rămână competitivi pe piaţă", a explicat Costea.

El a adăugatcă, potrivit planului de acţiuni al ANCOM, primelelicenţe 4G LTE vor fi scoase la licitaţie în 2012. "Lanivel urban, se va utiliza banda de frecvenţă de 2,6 GHz, iar la nivel ruralcea de 800 MHz", a spus Costea.

Cu oprezenţă în peste 130 de state, Alcatel-Lucent este unul dintre cei maiimportanţi furnizori internaţionali de echipamente de telecomunicaţii.

La nivellocal, grupul este prezent din 1991 şi a consemnat, în 2009, afaceri de 518,95milioane de lei, comparativ cu 707,1 milioane de lei în urmă cu un an.

"Anul2010 a fost unul dificil pentru piaţa de telecomunicaţii, şi implicit pentrufurnizorii de echipamente. Practic, afacerile noastre au urmat afacerileoperatorilor. Ne aşteptăm la veşti mai bune în acest an, pe fondul reveniriieconomiei naţionale", a spus şeful Alcatel-Lucent România, fără să deadetalii cu privire la cifrele pe 2010 pentru piaţa locală.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-07-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image