2017-01-18 12:28

ULTIMA ORA


Telocitele descoperite de români, revoluţionare

 |  17:03
Telocitele descoperite de români, revoluţionare

Telocitele, descoperire a echipei de cercetători de la Institutul ''Victor Babeş'' condusă de acad. Laurenţiu M. Popescu, continuă să revoluţioneze lumea medicală mondială.

În laboratoarele din Guangzhou (China), acolo unde a fost şi echipa de cercetători români, se lucrează intens pentru ca în cursul anului 2012 să fie realizat primul transplant pe şoareci.

Cele 20 de zile petrecute în China de echipa de cercetători de la Institutul ''Victor Babeş'', formată din dr. Cătălin G. Manole, dr. Mihaela Gherghiceanu, dr. Valeriu Cişmaşiu şi dr. Laura Suciu şi condusă de acad. Laurenţiu M. Popescu, au însemnat paşi importanţi în studiul Telocitelor.

''Vizita în China a prezentat un succes real. Rezultatele obţinute la Bucureşti în ceea ce priveşte implicarea Telocitelor în neo-angiogeneză (n.r. - formarea de vase sanguine noi, “cheia” regenerării tusulare) au produs un real interes, fiind confirmate independent de grupurile de cercetători chinezi. S-au identificat puncte de interes ştiinţific comun, iar acest lucru poate reprezenta piatra de temelie a unei fructuoase colaborări viitoare. În opinia mea, este numai o chestiune de timp până la identificarea exactă a rolului Telocitelor. Conlucrarea cu partenerii chinezi aduce rezultate încurajatoare acestei ample cercetări asupra tandemului celule stem – telocite”, a declarat acad. Laurenţiu M. Popescu.

În prima parte a vizitei la Beijing, grupul de la Bucureşti a participat la mai multe întâlniri în cadrul Tissue Engineering Research Center, al cărui director este profesorul Changyong Wang, unde au fost susţinute mai multe prezentări despre Telocite. Scopul a fost găsirea de puncte comune pentru pornirea unor viitoare colaborări, alături de cercetările comune deja începute referitor la ingineria tisulară cardiacă. Zilele ce au urmat au fost dedicate lucrului pe echipe pentru armonizarea protocoalelor de lucru pentru studiul Telocitelor pe mai mute planuri: model experimental, microscopie electronică, imunohistochimie, microARN. S-au desfăşurat activităţi comune experimentale şi de cercetare între specialiştii chinezi şi romani.   De asemenea, cei patru medici din echipă au susţinut prezentări la Key Laboratory for Cardiac Regenerative Medicine, FuWaiHospital. Realizările grupului de la Bucureşti în ceea ce priveşte Telocitele au stârnit interesul şi multiple întrebări din partea auditoriului (chirurgi de chirurgie cardiacă, cardiologi, geneticieni, cercetători). Cu acest departament există deja o colaborare care va continua şi care are ca subiect studiul Telocitelor cardiace în diverse afecţiuni ale inimii.

La Universitatea JiNan, un întreg etaj al Institutului de Medicină Regenerativă (24 de cercetători) se ocupă de cercetări asupra Telocitelor. În prezent, telocitele sunt recunoscute în cel puţin 40 de laboratoare de pe cele cinci continente.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-03-24

TAGURI: China, Cercetatori, Busuresti, Laurentiu Popescu, afectiuniComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image