2018-12-19 02:04


Termenul “jidan” va avea alaturi mentiunea “nerecomandabil”

 |  18:29
Termenul “jidan” va avea alaturi mentiunea “nerecomandabil”

Marius Sala, vicepreşedintele Academiei Române şi director al Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan-Al. Rosetti”, a declarat, că în viitoarea ediţie a Dicţionarului Explicativ al Limbii Române (DEX) se va introduce, în premieră, menţiunea „nerecomandabil” pentru termenul „jidan”.

Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan-Al. Rosetti” al Academiei Române a răspuns, miercuri, printr-o scrisoare Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului, care a solicitat schimbarea din dicţionar a definiţiei acestui cuvânt pentru a se explica clar că este vorba despre un termen „peiorativ şi antisemit”.

”Am spus că regretăm, că este vorba de o eroare şi că vom face, în viitoarele ediţii, corecturile necesare, pentru a fi mai clari în legătură cu folosirea unor termeni care pot să producă nemulţumiri”, a spus Sala, menţionând că, în DEX, va fi introdusă, „pentru prima dată în lexicografia românească”, menţiunea „nerecomandabil”, în legătură cu folosirea acestui cuvânt.

El a explicat că modificarea din DEX urmează exemplul unor dicţionare străine care recomandă să se facă această precizare.

 Potrivit Associated Press, un grup proeminent evreiesc ar fi cerut luni Academiei Române să schimbe din dicţionar definiţia unui cuvânt pentru a explica clar că este vorba despre un termen peiorativ şi antisemit.

 Într-o scrisoare de două pagini, grupul afirmă că aceasta este o insultă „rasistă, arătând ura faţă de neamul evreiesc, ura faţă de religia iudaică, îi defăimează pe evrei pe motive etnice şi incită la violenţă împotriva lor”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-03-15
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...