2018-12-13 11:11


Testele medicale americane în Guatemala au ucis 83 de persoane

 |  07:12
Testele medicale americane în Guatemala au ucis 83 de persoane

O comisie creată de preşedintele Barack Obama a dezvăluit luni că experimentele efectuate de cercetătorii americani în Guatemala anilor 1940 au ucis cel puţin 83 de persoane. 

Americanii au efectuat în anii' 40 teste ce au dus la infectarea a peste o mie de persoane din Guatemala cu boli cu transmitere sexuală. Din cele 5.500 de persoane supuse acestor experienţe, cercetătorii au inoculat sifilis şi blenoragie la aproape 1.300 de persoane în mod deliberat, fără ştirea acestora. Dintre aceste 1.300 de persoane, doar '700 au beneficiat de un tratament oarecare', a adăugat Stephen Hauser, membru al comisiei de investigare, prezentând concluziile preliminare.

Institutul Naţional american de Sănătate (NIH) a finanțat aceste teste desfăşurate între 1946 şi 1948.

Preşedinta comisiei, Amy Gutmann, a declarat că este vorba despre o 'nedreptate istorică' faţă de populaţia afectată, potrivit Agerpres.

Cercetătorii au ales pentru teste persoane vulnerabile, inclusiv bolnavi mintali, pe care nu le-au informat nici despre obiectul cercetării, nici despre urmările experimentelor. Ei le-au încurajat să transmită bolile sexuale şi nu i-au tratat pe cei care au contactat sifilis. Comisia de investigare a fost creată la ordinul preşedintelui Barack Obama în noiembrie 2010. Cu o lună înainte, Statele Unite, prin intermediul secretarului de stat, Hillary Clinton, şi a ministrului sănătăţii publice, Kathleen Sebelius, îşi prezentaseră scuzele sutelor de locuitori din Guatemala infectaţi deliberat şi fără ştirea lor cu sifilis şi belnoragie.

Dovezile legate de program au fost prezentate de profesorul Susan Reverby de la Colegiul Wellesley, care a spus că guvernul din Guatemala îşi dăduse permisiunea pentru teste.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-11-01
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...