2017-01-17 09:10

ULTIMA ORA


TI: Corupţia adânceşte criza datoriilor în Europa

 |  07:38
TI: Corupţia adânceşte criza datoriilor în Europa

Transparency International (TI) avertizează, în raportul său anual, dat publicităţii joi, asupra poziţiei ocupate de Italia şi Grecia, subliniind rolul corupției în adâncirea crizei datoriilor în Europa.

Dificultăţile zonei euro sunt 'în parte legate de incapacitatea guvernelor de a lupta împotriva corupţiei şi evaziunii fiscale, aflate printre principalele cauze ale crizei', precizează raportul organizaţiei. Potrivit indicelui gradat de la 0 (nivelul de corupţie perceput ca fiind cel mai puternic) la 10 al TI, Italia are coeficientul 3,9, iar Grecia 3,4, situaţie care le clasează pe locul 69, respectiv 80, dintr-un total de 182 de state. Locurile 25 şi 14 ale clasamentului sunt ocupate de Franţa şi, respectiv, Germania, ţări în care multă lume şi-a pus speranţa rezolvării problemelor din zona euro.

Criza zonei euro 'reflectă o slabă gestionare financiară, o lipsă de transparenţă şi o defectuoasă întrebuinţare a fondurilor publice', a afirmat directoarea de analiză a TI, Robin Hodess. Țările cele mai corupte, cu nota 1,0, sunt Somalia şi Coreea de Nord care îşi împart locul 182, ultimul al acestui clasament. Noua Zeelandă se află în fruntea clasamentului, cu 9,5 puncte, urmată de trei ţări nordice - Danemrca (9,4), Finlanda (9,4), Suedia (9,3) - şi de Singapore (9,2). Îngrijorător este faptul că aproximativ două treimi din ţările luate în studiu au note mai mici de 5, ceea ce demonstrează că lupta anticorupţie trebuie dusă mai departe, potrivit organizației, informează Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-08-04

TAGURI: Transparency, corupție, euroComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image