2017-01-24 09:06


Trafic cu documente la Auschwitz-Birkenau

 |  07:36
Trafic cu documente la Auschwitz-Birkenau

Muzeul lagărului Auschwitz-Birkenau a cerut luni justiţiei din Polonia să deschidă o anchetă după ce au apărut în presa informaţii privitor la doi cetăţeni germani care au descoperit şi scos ilegal din ţară documente aparţinând naziştilor care au lucrat în lagăr.

În apropriere de Przelecz Kowarska, o localitate din Silezia Inferioară, în sud-vestul Poloniei, doi cetăţeni germani originari din Schwarzwald (sud-vestul Germaniei) ar fi dezgropat trei cufere cu documente din lagărul de la Auschwitz-Birkenau. 'Muzeul a informat şi Institutul polonez pentru memoria naţională (IPN), care se ocupă de crimele naziste şi staliniste', a anunţat, luni seară, purtătorul de cuvânt al muzeului, Pawel Sawicki.

Sawicki a explicat că ar putea fi vorba de documente cu o valoare foarte mare atât istorică pentru muzeul lagărului, cât şi ca eventuale probe pentru anchetele desfăşurate de IPN pentru a-i pedepsi pe foştii criminali nazişti. Pentru a şterge urmele crimelor, naziştii au distrus circa 90% din arhivele lagărului şi au rămas puţine documente cu privire la cei aproximativ 8.000 de membri ai trupelor SS care au lucrat în lagăr. Cei doi germani au fost ajutaţi de un cercetător polonez, Mieczyslaw Bojko, potrivit informațiilor apărute în mass-media poloneză. Aceștia au folosit un excavator pentru a dezgropa cuferele și au avut la dispoziţie hărţi detaliate ale unui pasaj de trecere, scrie Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-02-17

TAGURI: Auschwitz-Birkenau, documente, Polonia, naziștiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image