2018-12-19 09:35


Traian Băsescu, așteptat la Roșia Montana

 |  09:31
Traian Băsescu, așteptat la Roșia Montana

Traian Băsescu va vizita luni Roşia Montană pentru a se informa despre proiectul minier. Președintele va avea întâlniri cu reprezentanţii administraţiei, cu localnicii şi va purta un dialog despre viitoarea dezvoltare a zonei. 

Președintele a declarat săptămâna trecută că susține proiectul Roșia Montana din motive pragmatice și nu sentimentale, în contextul în care prețul aurului a crescut, iar țara noastră are nevoie de creșterea rezervelor de aur și de locuri de muncă.

„Nu este o noutate din punctul meu de vedere (n.r. - sustinerea proiectului Rosia Montana), dar acum o susțin mai mult ca oricând și nu din motive sentimentale, ci din motive pragmatice. Vă uitați ce se întâmplă cu toate monedele, inclusiv cu monedele care sunt de rezervă - dolarul, chiar euro - au probleme de stabilitate si probleme de depreciere”, a afirmat președintele. El a indicat ca în ultimii cinci ani pretul aurului a crescut de la 620 de dolari uncia la 1.890 de dolari uncia, cu o perspectiva de crestere pâna la 2.300-2.400 de dolari uncia anul acesta.„Cred ca incertitudinea viitorului obliga orice stat care poate sa-si consolideze rezervele de aur”, a compleatat acesta.

Băsescu a afirmat că nu cunoaște data de începere a proiectului și nici detalii de renegociere a contractului, dar știe că statul român are o redevență de 4%, pentru cele circa 300 de tone de aur și 1.600 de tone de argint care există la acea exploatare.

Președintele consideră că trebuie demarată expoatarea „pentru ca avem nevoie de creșterea rezervelor de aur, pe de-o parte, iar, pe de alta parte, creăm locuri de muncă. Trebuie să ieșim din iluzia că vor tot veni investitorii străini să ne creeze locuri de muncă”.

Traian Băsescu recunoaște că există și opinii diferite privitor la avantajele acestui proiect,

cum ar fi cele ale lui Peter Eckstein Kovacs sau Monica Macovei, dar „noi avem nevoie de acest aur pentru a-l duce în rezerva Băncii Naționale”, a explicat acesta potrivit Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-10-20
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


MONICA
09 Dec 2012

Culmea fatarniciei: Cica Basescu se informeaza la fata locului, ca altfel el nu cunoaste nici ce contine contractul (!), dar il sustine !!!!! Asta fiindca...pretul aurului a crescut ! Si atunci, daca a crescut, hai sa dam strainilor 96% din aurul nostru, iar noi sa ramanem doar cu 4% din el, dar si cu cheltuieli uriase pana la sfarsitul timpurilor pentru stavilirea cianurilor! Iar cei 4% din cantitatea de aur nu ar intra automat la Banca Nationala, ci banca ar trebui SA CUMPERE acest aur, iar Isarescu a declarat ca banca nu doreste sa cumpere aur- printre altele pentru ca nu are cu ce! Daca ar vrea sa cumpere, ar putea cumpara de pe piata libera. Asa ca totul e o minciuna scarboasa!
Random imageUltimele stiri


loading...