2017-01-24 15:19


Traian Băsescu: Avem nevoie de sector privat în Sănătate

 |  08:34
Traian Băsescu: Avem nevoie de sector privat în Sănătate

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, luni seară, că este nevoie de implicarea sectorului privat în sistemul de Sănătate pentru a avea o concurenţă care să împingă sectorul public la o creştere de performanţă. Totodată, preşedintele a subliniat că România nu poate rămâne îngheţată într-un sistem rigid, neperformant, având în vedere faptul că în intervenţiile de urgenţă şi în modul de tratare a cetăţenilor în spitale "suntem departe de a fi perfecţi".

"Vreau să fie foarte clar că avem nevoie de sector privat în Sănătate. Evaluările făcute de comisia prezidenţială spun că, dacă s-ar deschide poarta către privaţi la spitale, la asistenţa medicală, salvările acestea care ne lipsesc şi pe care le tot cumpărăm şi ar putea foarte bine fi cumpărate de administraţii locale, chiar de spitale private, s-ar mai lua din sarcina de pe umerii bugetului de stat", a declarat Traian Băsescu. Pentru ca asistenţa de urgenţă să fie foarte bună în toate localităţile, șeful statului a subliniat că ar mai trebui achiziţionate 1.200 de salvări ca să funcţioneze sistemul sanitar la parametri necesari. "O concurenţă a unui sistem privat nu poate împinge sistemul public decât la o creştere de performanţă. Asta e toată filosofia legii. O să vedeţi că şi spitalele sunt puse în concurenţă cu sectorul privat. Aş vrea să vă dau un exemplu: sistemul a avut buget, da? Păi, numai anul acesta, peste bugetul alocat, care a fost de circa cinci miliarde, în diverse etape de rectificare a bugetului, s-au mai dat încă două miliarde de lei - că la medicamente, că la spitale, că la sistemul de urgenţă. Deci, este un sistem impredictibil din punct de vedere al costurilor şi, practic, foarte greu de controlat. Ori, singurul lucru care-l face să se eficientizeze şi din punct de vedere costuri este concurenţa", a adăugat șeful statului. Când se vorbeşte despre reformă în sistemele "cu densitate mare de oamenii cu studii superioare", cum ar fi Educaţie, Justiţie, Sănătate, în România apare o "rezistenţă formidabilă", a precizat Băsescu. Preşedintele l-a criticat pe subsecretarul de stat în MS, dr. Raed Arafat, despre care spune că duce o "campanie publică" împotriva legii Sănătăţii, și a făcut apel la aceia care aduc critici noii legi a Sănătăţii să citească mai întâi proiectul de act normativ aflat pe site-ul ministerului de resort.

"Înţeleg că este etichetată legea asta (a Sănătăţii - n.r.) ca fiind lucrată în laboratoarele de la Cotroceni. Ca şi legea Educaţiei, ca şi multe contribuţii la Codurile din Justiţie, ca şi multe contribuţii în urma raportului pe situaţia socială la noul Cod al Muncii şi această lege a fost lucrată, probabil, de o echipă de foarte buni specialişti, dacă nu cei mai buni specialişti. Sigur că nimeni nu a afirmat că ea este o lege perfectă, dar ea trebuie discutată relaxat. Ea nu trebuie să fie transformată, mai ales de demnitarii MS, într-o rampă de apărare a ştiu eu cărui sistem perfect. Eu nu aş vrea să vă spun cât de perfect este sistemul de intervenţii de urgenţă. Dacă impresia dvs este că e extraordinar şi că merge bine, iată un lucru bun, dar eu vă spun că sunt oameni care mor şi la care nu ajunge niciun mijloc de salvare în România", a subliniat șeful statului.

Totodată, Traian Băsescu a declarat că România nu poate să rămână la actualul sistem sanitar. "România nu poate rămâne îngheţată într-un sistem rigid, neperformant, doar pentru că ni se pare că suntem perfecţi. Suntem departe de a fi perfecţi şi în intervenţiile de urgenţă şi în modul de tratare a cetăţenilor în spitale", a explicat președintele, potrivit Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-11-28

TAGURI: Traian_Băsescu, sănătate, privat, legeComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image