2018-12-13 15:17


Traian Băsescu: Băncile-mamă vor menţine capitalul

 |  07:12
Traian Băsescu: Băncile-mamă vor menţine capitalul

Declaraţia de recapitalizare a băncilor a fost adoptată de către Consiliul European şi toate statele au primit garanţia că subsidiarele băncilor-mamă vor avea nivelul de capital menţinut pe termen mediu, a afirmat miercuri seară preşedintele Traian Băsescu.

"Pot să vă spun că a fost adoptată Declaraţia de recapitalizare a băncilor. Acest document vizează finanţarea băncilor pe termen mediu astfel încât să se asigure fluxurile de creditare pe termen mediu al economiei reale. De asemenea, declaraţia vizează asigurarea cantităţii şi calităţii capitalului. Pentru că, de fapt, se vizează introducerea în sistemul bancar a unui capital de primă clasă: lichiditate în bani, nu capital în nimic altceva. Deci, se injectează în sistemul bancar european capital de cea mai bună calitate care poate susţine nu numai economia, dar şi nevoia de credite a statelor", a explicat șeful statului, la finalul Consiliului European.  ''România şi celelalte state au garanţia că subsidiarele cu băncile-mamă în alte state vor avea nivelul de capital menţinut. Propunerea noastră a fost materializată printr-un text ce vizează toate statele membre. Obiectivul, care era un interes particular al nostru, a fost generalizat pentru toate statele membre - acela de a-şi finanţa subsidiarele şi în anii următori. Asta va permite României atât creditarea economiei, cât şi achiziţionarea de resurse financiare pentru acoperirea nevoilor bugetului de stat'', a precizat preşedintele român.  Autoritatea Bancară Europeană şi Banca Naţională a României vor supraveghea subsidiarele de pe piaţa românească ale băncilor străine şi vor lua măsuri în cazul identificării unor tentative de diminuare a fluxurilor de capital.

De asemenea, președintele român a fost optimist în legătură cu rezultatele summitului ţărilor din zona euro. Acesta şi-a exprimat speranţa că liderii europeni vor ajunge la concluzii concrete în stabilirea nevoilor şi a modalităţilor de finanţare pentru economia Greciei şi a nivelului de finanţare a Instrumentului European de Stabilitate Financiară (FESF). 

"Sunt convins că toţi aceşti lideri vor o soluţie credibilă şi, aşa cum am văzut în această oră şi jumătate (reuniunea Consiliului European - n.red,), sunt decişi să găsească o soluţie credibilă în această noapte. Atmosfera este una bună şi cred sincer că vor o soluţie credibilă", a afirmat Traian Băsescu, potrivit Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-01-29

TAGURI: Traian Băsescu, bănci
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...