2017-01-18 09:58

ULTIMA ORA


Traian Băsescu: Îi invit pe specialiști să bea apă de la Roșia Montana

 |  11:08
Traian Băsescu: Îi invit pe specialiști să bea apă de la Roșia Montana

Președintele Traian Băsescu a declarat că îi invită pe specialiști să bea apă din iazul Roșia Montana pentru a demonstra că cei care se tem de poluare exagerează.

Președintele a afirmat că înainte de a susține public proiectul Roșia Montana a cerut mai multe rapoarte de la instituțiile abilitate în acest sens. Mai întâi acesta a cerut un raport de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi apoi de la Ministerul Economiei, iar ulterior a primit un raport comun. Din acest motiv Traian Băsescu a declarat că nu ar fi susținut minerirul la Roșia Montana dacă nu ar fi fost sigur că este rentabil din punct de vedere economic.

Băsescu a adăugat că există în legislația europeană o directivă care stabileşte că din 2018, în exploatările de aur, nu pot fi densităţi de cianuri mai mari de 10 ppm (părţi pe milion).

"Avem o directive europeană care stabilește că, din 2018, în exploatările de aur, în iazurile de decantare nu pot fi densități de cianuri mai mari de 10 părți pe milion… Roșia Montana este proiectat pe 5 părți pe million, cianuri. Am vazut specialiști care spuneau, în cafea sunt șase părți pe milion cianuri, eu o sa-i invit când începe exploatarea, dacă va începe, să fie primii care beau apa din iazul de la Roșia Montana, să ne demonstreze că apa nu are cianuri la nivel toxic." a declarat Traian Basescu în emisiunea de la Pro TV.

Președintele susține că este "inadmisibil" ca proiecte mari, precum Roşia Montană, Rompetrol şi Oltchim, să fie blocate. Din perpectiva sa acestea ar aduce mii de locuri de muncă și ar reduce considerabil şomajul.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-08-17

TAGURI: Băsescu, Roșia Montana, poluare, cianuriComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image