2017-01-20 12:23

ULTIMA ORA


Traian Băsescu încearcă să atragă investitorii germani

 |  07:11
Traian Băsescu încearcă să atragă investitorii germani

Preşedintele Traian Băsescu a lansat, joi, la Berlin, o invitaţie către investitorii germani de a lua în calcul oferta de privatizare din România în domeniul transportului feroviar, al sectorului energetic, precum și în turismul românesc.

'Sigur, nu voi vorbi despre ceea ce se întâmplă deja cu bani europeni - lansarea programului de construcţie autostrăzi, dar avem mari complexe energetice de cărbune şi ne este clar că şi randamentele şi nivelul de poluare al acestora trebuie aduse la standarde moderne. De aceea, s-a luat decizia privatizării în perioada următoare a unor mari complexe energetice pe cărbune şi aici îmi permit să o spun: Ne interesează în mod deosebit investitori germani care deţin tehnologiile de producere a energiei pe cărbune, ştim că există tehnologii moderne în Germania. Şi, dacă vreţi, luaţi-o ca o invitaţie, măcar priviţi asupra ofertei de privatizare din România în ceea ce priveşte producţia de energie electrică, sector care, până anul acesta, a fost un sector neoferit la privatizare'', a declarat președintele, joi, la Berlin, la conferinţa cu tema 'Germania şi România - parteneri în Europa'. 

Traian Băsescu a amintit că România a reluat procesele de privatizare, în mod deosebit în două sectoare, cel energetic şi cel al transporturilor. 'De asemenea, ne interesează privatizarea transportului feroviar. Desigur, ştim că nu sunt prea mulţi interesaţi de transportul de pasageri, dar compania de transport marfă a Căilor Ferate Române va fi oferită foarte curând la privatizare. De asemenea, credem că având în vedere tradiţia în transporturi feroviare a Germaniei, compania de transport feroviar a României poate fi de mare interes'', a explicat președintele.

De asemenea, Traian Băsescu a recunoscut că, deși atingem producţii agricole ridicate,  industria de procesare este slab dezvoltată. 'Deja, anul acesta, spre exemplu, am ajuns la producţii agricole destul de ridicate, comparabile cu cele din statele dezvoltate din UE, dar industria de procesare este foarte slab dezvoltată. De aceea, o altă zonă de investiţii propice, având în vedere că materia primă se află în România, este industria alimentară şi ştim că există interes în Germania pentru dezvoltarea producţiei alimentare ecologice'', a completat acesta.

În acest context, președintele a vorbit și despre oportunităţile de investiţii în turismul românesc. 'În primul rând, datorită apariţiei unor articole, surprinzător pentru mine, în presa de mare tiraj din UE, aş vrea să subliniez oportunităţile de investiţii în turism. Pentru cei care nu ştiu, România încă are 30% din pădurile ei, păduri virgine. Păduri neatinse de om, care pot fi de un interes turistic extraordinar. Nu numai pădurile, dar şi frumuseţea ţării este propice dezvoltării agroturismului, punerii în valoare a ceea ce avem încă neatins de civilizaţie, dar într-un mod civilizat, într-un turism civilizat. Avem politici de stimulare a astfel de investiţii, dar este clar că România singură nu are capacitate de a-şi pune rapid în valoarea aceste avantaje'', a completat președintele, informează Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-09-27

TAGURI: Băsescu, Germania, investitoriComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image