2018-10-20 12:00


Traian Băsescu: Nu se vor reduce cheltuielile cu pensiile şi cu salariile

 |  07:12
Traian Băsescu: Nu se vor reduce cheltuielile cu pensiile şi cu salariile

În urma discuțiilor cu Guvernul, Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială, preşedintele Traian Băsescu a dat asigurări că nu se vor reduce cheltuielile cu pensiile şi cu salariile.

"Un deficit prudent, de 1,9 procente, este esenţial şi pentru credibilitate şi pentru a ne face proiecţia legată de nevoia de împrumuturi. Dar, repet, s-a convenit cu troica (FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială - n.r.) şi aseară, la Guvern, şi astăzi am avut o discuţie aici, că putem să extindem deficitul până la 2,5 procente din Produsul Intern Brut pe cash, dacă situaţia va evolua în această direcţie. Cert este că nu se vor reduce cheltuielile cu pensiile şi cu salariile. Deci, acest lucru este agreat de Guvern, troică, şi am fost şi eu informat astăzi, cum am mai fost informat şi la discuţia trecută, că nu acesta este obiectivul, reducerea salariilor", a explicat președintele, după întâlnirea cu delegaţia FMI, BM şi CE.  România are resurse interne de creştere, în mod deosebit în zona energiei, unde restructurările şi managementul corect al companiilor ar putea genera premise de creştere economică, potrivit discuţiilor pe care președintele le-a avut cu reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale. "De asemenea, sectorul de transporturi şi, nu în ultimul rând, o optimizare a funcţionării sistemului de sănătate, care trebuie să continue procesele de reforme, reprezintă o altă resursă de creştere a veniturilor în bugetul de stat şi de diminuare a deficitelor", a completat Traian Băsescu.

Potrivit lui Traian Băsescu creşterea PIB-ului pentru anul viitor este situată între 1,7 şi 2,7%, iar deficitul de cont curent se va menţine sub cinci procente.

"…evaluarea de creştere pentru anul viitor este situată între 1,7% şi 2,7%, creşterea PIB. Astea sunt vremurile, nimeni nu poate avea predicţii pe cifre fixe. Şi atunci, atât noi, partea română, cât şi troica (FMI, CE, BM - n.r.), am convenit asupra unei lejerităţi a cifrelor, pentru că nu se cunosc foarte bine evoluţiile viitoare. Pentru anul acesta se menţine tot o estimare prudentă a creşterii, care în niciun caz nu va fi mai jos de 1,5%, ar putea fi ceva mai mare, iar eu, dacă îmi permiteţi o estimare personală, cred că vom avea o creştere de peste 2%, dar decisiv este trimestrul IV, care vom vedea cum se va încheia, în condiţiile în care exporturile au o încetinire, ca urmare a încetinirii din zona euro. Deficitul de cont curent se va menţine sub 5 procente din PIB şi anul acesta, şi în anul 2012", a adăugat președintele, după întâlnirea cu delegaţia FMI, BM şi CE, care a avut loc joi, la Palatul Cotroceni, informează Agerpres. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-07-08

TAGURI: Băsescu, pensii, salarii
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...