2019-02-20 20:35


Traian Băsescu: România nu este pregătită să accepte amânarea aderării la spaţiul Schengen

 |  13:36
Traian Băsescu: România nu este pregătită să accepte amânarea aderării la spaţiul Schengen

Românianu este pregătită să accepte o amânare a datei de aderare la spaţiul Schengen,a declarat preşedintele român, Traian Băsescu, într-un interviu acordat FinancialTimes, în care vorbeşte, de asemenea despre rolul României în UE, relaţiile cuRusia şi R.Moldova, precum şi scutul antirachetă.

Întrebatîn legătură cu perspectivele aderării la spaţiul Schengen, Băsescu a declaratcă este convins că ultima misiune de verificare va avea un rezultat pozitiv. Ela adăugat că România ar vrea "ca tratatul să fie aplicat, ceea ce înseamnăcă nu suntem pregătiţi să acceptăm o amânare a datei aderării la spaţiulSchengen".

"Dacăunele ţări au dubii, le invităm politicos - deoarece România va furniza 2.070de kilometri de graniţă UE - să participe, cu poliţie de frontieră din alteţări, să fie împreună cu noi la graniţă, supraveghind procesul. Dar nu săblocheze accesul României în zona Schengen", a declarat preşedinteleromân, potrivit transcriptului interviului publicat de Financial Times înediţia electronică. El a explicat că acest lucru nu înseamnă însă că Româniavrea ca aceste ţări să contribuie cu resurse.

Întrebatcum vede rolul sau locul României în cadrul UE, având în vedere că unele ţări ovăd ca fiind mai apropiată de Statele Unite, Traian Băsescu a declarat căBucureştiu are "relaţii excelente cu Statele Unite". "PoateWikiLeaks va demonstra acest lucru - nu ştiu ce este în telegrame, vom vedea!Dar în primul rând, ne considerăm europeni. De când am aderat la UE, la 1ianuarie 2007, nu am făcut nimic care să sugereze că nu suntem nişte europeniexcelenţi", a argumentat preşedintele român.

Ela explicat, de asemenea, că după aderarea la UE, România şi-a schimbat politicaexternă, concentrându-se pe resursele diplomatice din zona Caspică şi a AsieiCentrale, pentru a "deschide această uşă pentru Uniunea Europeană"."Ne-am asumat responsabilităţi mari. Faptul că am reuşit să obţinemacorduri cu Azerbaidjanul şi Georgiapentru proiectul AGRI (Azerbaijan Georgia Romania Interconnection) -posibilitatea de a transfera gaz din Azerbaidjan către Europa - este o dovadăcă avem o oarecare eficienţă în această regiune", a adăugat el.

Referindu-sela posibila unire a României cu R.Moldova, Băsescu a afirmat că"politicienii nu pot face acest lucru". "Obiectivul nostrupolitic este să sprijinim R.Moldova să devină o ţarăUE", a explicat el, adăugând că "dacă este să se întâmple ceva mai mult,acest lucru nu poate fi decis de politicieni, ci va fi decis de popor".

Întrebatdacă moldovenii se consideră români, Băsescu a declarat că "în R.Moldova,spiritul de unificare nu este foarte activ". "Nici aici, în România,spiritul de unificare nu este extrem de activ", a adăugat el.

Înprivinţa relaţiei cu Rusia, preşedintele român a evocat o "lipsă deîncredere între Bucureşti şi Moscova", adăugând că "va fi nevoieprobabil de o lungă perioadă de timp pentru ca (cele două ţări) să înceapă săaibă încredere una în cealaltă".

Totodată,referindu-se la scutul american antirachetă, preşedintele român a declarat căare o abordare simplă: "nu poţi privi către viitor fără să ai securitateagarantată". "Poate este o lecţie a istoriei noastre. Am supravieţuitaici între trei imperii: Imperiul Otoman la sud, Imperiul Austro-Ungar la vestşi Imperiul Rus la est. Pentru noi, securitatea este un lucru esenţial", aexplicat el, adăugând că "priveşti securitatea în alt fel atunci cândgraniţele tale sunt la Marea Neagră".

Preşedinteleromân a insistat că aceasta este o decizie care îi aparţine României."Evenimentele din Georgiademonstrează că se poate întâmpla ceva în orice moment. Avem Transnistria lacâţiva kilometri de graniţă. Nu ne putem asuma niciun risc cu privire lasecuritatea noastră", a adăugat Băsescu.

Întrebatcare este atitudinea sa faţă de problema romilor şi măsurile luate de Franţa înacest an, Băsescu a declarat că România îşi "asumă în totalitateresponsabilitatea pentru cetăţenii săi". "În acelaşi timp considerămcă România a intrat în UE nu numai cu medicii săi, care sunt foarte apreciaţiîn Franţa, Italia, Germania şi Marea Britanie.Nu numai cu specialiştii în IT, care pleacă din România, alături de medici. Amintrat şi cu minoritatea romă. Şi am fi bucuroşi dacă de fiecare dată cândpreşedintele (francez Nicolas) Sarkozy trimite înapoi un rom să trimită şi unmedic sau un specialist în IT. Dar acest lucru nu se întâmplă şi mi-ar plăceasă cooperăm cu Franţa în găsirea unei soluţii", a afirmat el.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-02-13
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...