2018-12-15 23:48


UPDATE. Traian Băsescu susţine o declaraţie de presă despre Consiliul European. VEZI DECLARAŢIILE!

 |  13:37
UPDATE. Traian Băsescu susţine o declaraţie de presă despre Consiliul European. VEZI DECLARAŢIILE!

UPDATE, ora 14.50: “Nu este cea  mai veselă zi din mandatele mele de preşedinte pentru că este prima dată în 8 ani când sunt împiedicat să-mi exercit atribuţiunile constituţionale.

Nu vreau să mă credeţi că mă plâng dar este o realitate, În cei 8 aniu de când reprezint statul român în Consilioul European, am reuşit să ne creăm o bună reputaţie. Reputaţia construită ar fi fost pusă sub semnul întrebării dacă ma fi mers doi delegaţi, ar fi fost o situaţie stânjenitoare. Când toată lumea este focusată pe Consiliu, o stânjenitoare dispută nu ar fi făcut doar înconjurul UE, ci înconjurul lumii.

Aş remarca faptul că este prima dată în perioada postdecembristă când un premier îşi asumă prerogativele preşedintelui fără să aibă mandat de la acesta. O asumare nelegitimă de mandat de reprezentare a statului. Cu atît mai mult cu cât unii formatori spun că se iau de decizii economice. Nu, se adoptă concepte.

Nu ştiu dacă Florin Georgescu se află la Bruxelles că sunt chestiuni economice. Cert este că România este legitim prezentă la Consiliu, dar este nelegitim reprezentată.

Niciun parlamentar nu are a se plânge de modul cum Constituţia reflectă ordinea în stat având în vedere că de 2 ani cer revizuirea Constituţiei, probleme astea se rezolvă prin revizuirea Constituţiei nu prin încălcarea ei.

Ar fi fost o situaţie stânjenitoare şi pentru partenerii europeni, să arbitreze ei o astfel de dispută.

Nu am vrut să particip la crearea unei astfel de impresii în faţa partenerilor europeni. Agenda UE de azi este mult mai subtilă decât pare. De mai bine de un an şi jumătate, am fost unul din liderii UE care au spus că soluţia noastră pntru viitor este crearea Statelor Unite ale Europei. Documentul care se va discuta azi este despre cedare de suveranitate, deşi nu va fi prins în concluzii. Se va vorbi despre control bugetar, despre unificarea fiscalităţii, despre creşterea autorităţii Băncii Centrale Europene, adică suntem în sfera articolului 80 privind atribuţiile preşedintelui privind suveranitatea. Se vor pune bazele despre o mai puternică integrare.

Este clar că ideea unei integrări tot mai rapide, fiscale, economice, politice, bancare este în substratul agendei şi trebuie să ai experienţa necesară să vrei să le abordezi. Dacă veţi vrea o disucţi competentă despre lucrările Consiliului o vom putea face, fără tensiunea momentului de azi.

Am decis să nu merg la Bruxelles pentru a proteja ceea ce am construit 8 ani.

(plângere penală?) Nu este treaba mea şi nu intenţionez să fac aşa ceva.

(decizia CCR?) Suntem în altă temă, anume derapajul democratic grav pe care USL îl generează de când a venit la guvernare. CCR nu este majoritar ţinând de preşedinţie sau de PDL. Sunt derapaje şi la presiuni şi ameninţări p justiţie, pe CSM ,de atitudinea multora inclusiv ale ministrului Justiţiei. Statul de drept este pus sub semnul întrebării de atitudinea de ieri a lui Victor Ponta. Decizia de ieri a CCR pentru mine nu necesita publicarea în Monitorul Oficial pentriu că ceea ce a precizat CCR este şi în Constituţie care a făcut o citire a art 80 şi 148 din Constituţie. Eu aveam nevoie să nu fiu împiedicat să ajung la Bruxelles.”

“N-a venit să discutăm un mandat, m-a anunţat doar că se duce. Azi, la 12, mi-a dat un telefon să-i aprob un mandat. mandatul pentru Consiliu este extrem de complicat şi privind la delegaţia cu care a mers şi ştiind subtilităţile Consiliului sunt convins că nu au înţeles mandatul pentru azi.

Mă refer la două instituţii când apun că am fost împiedicat să-mi exercit mandatul. Delegaţiile, aşa am stabilit de 8 ani, sunt transmise la MAE de către preşedinte. Asta pentru că sistemul de comunicaţii al UE este locat la MAE. Delegaţiile se comunică prin sistemul confidenţial de comunicaţii COREU. Am transmis pe 28 lista delegaţiei, am primit răspuns de la ministrul de Externe prin care mi se spunea că din dispoziţia primuluiministru nu se transmite delegaţia. Ieri am transmis de două ori şi până dimineaţă, delegaţia pe care ar fi trebuit să o conduc nu a fost transmisă la Consiliul European. Prin decizia premierului şi a ministrului de Externe, preşedintee a fost împiedicat să-şi exercite mandatul“.

UPDATE, ora 14.20: Conflictele de acasă nu trebuie să fie aduse la Bruxelles, a afirmat, joi, primul-ministru Victor Ponta, care a reiterat că este dispus să găsească o cale de dialog cu şeful statului prin care România să fie reprezentată la Consiliul European.

“Sunt dispus să găsim o cale de dialog prin care România să fie reprezentată la Bruxelles şi prin care conflictele de acasă să nu fie aduse aici, la Bruxelles. Dacă preşedintele nu va veni azi, în baza mandatului dat de Parlament, voi reprezenta România la discuţiile atât de importante pe teme economice, sociale, de creştere economică, voi respecta întotdeauna deciziile CCR, în acelaşi timp cred că preşedintele trebuie să respecte deciziile Parlamentului şi ale Guvernului. Îmi doresc să găsim o cale instituţională de rezolvare a conflictelor noastre şi, în acelaşi timp, îmi doresc ca România să fie implicată în deciziile fundamentale care se vor lua azi şi mâine pentru viitorul Europei, implicit şi al nostru”, a declarat Victor Ponta, care se află la Bruxelles.

UPDATE, ora 14.10: Premierul Victor Ponta a declarat că a discutat miercuri seara şi joi dimineaţa cu preşedintele Traian Băsescu despre participarea la CE şi că "rămăsese" să aibă o întâlnire cu şeful statului chiar la Bruxelles, adăugând că va încerca pe cale instituţională să rezolve conflictul.

Preşedintele Traian Băsescu va susţine joi, la ora 14,30, o declaraţie de presă, informează Administraţia Prezidenţială.

Se vehiculează că Preşedintele nu va mai pleca la Consiliul European.

Citiţi şi:

Aparut in:

Ultima modificare in data de :639567-04-29

TAGURI: traian basescu, declaratie, consiliul european
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...