2019-02-15 23:58


Transnistria sărbătorește 21 de ani de independență

 |  11:30
Transnistria sărbătorește 21 de ani de independență

Transnistria, autodenumită Republica Moldoveneascã Nistreanã (RMN), organizează vineri 2 septembrie manifestaţii dedicate independenței. Regiunea separatistă şi-a autoproclamat independenţa în 1990, după prăbușirea URSS şi apariția mişcării de eliberare naţională din Republica Moldova.

De la autoproclamarea independenței regiunea separatistă este condusă de Igor Smirnov, iar în luna decembrie urmează să aibă loc noi alegeri prezidenţiale, nerecunoscute pe plan internaţional. Preşedintele Sovietului Suprem (legislativul), Anatoli Kaminski a devenit primul opozant puternic a lui Smirnov. Presa de la Moscova a scris că Smirnov ar fi pierdut susţinerea pe care o avea până acum din partea elitei ruse.

Preşedintele Dumei de Stat al Federaţiei Ruse, Boris Grâzlov, i-a trimis lui Anatoli Kaminski o telegramă în care „a felicitat populaţia transnistreană cu acest eveniment important în istoria republicii”. „Creată în perioada dificilă a istoriei recente, Republica Moldovenească Nistreană a trecut printr-un şir de încercări dure şi şi-a câştigat dreptul de a exista în lumea modernă. În toţi aceşti ani, alături de transnistreni a fost Federaţia Rusă, care va continua să sprijine dezvoltarea regiunii”,  a adăugat oficialul,  potrivit Agerpres. Chişinăul a anunţat că va avea o reacţie oficială la mesajul lui Boris Grâzlov. În 1990 după cadrea URSS, mai mulţi deputaţi din fostul Soviet Suprem al Moldovei au respins iniţiativele de adoptare a limbii române, s-au retras la Tiraspol, au proclamat independenţa şi au acuzat Chişinăul că intenţionează să unească Republica Moldova cu România. Majoritatea analiştilor independenţi, dar şi autorităţile mai multor state susţin că autoproclamarea independenţei Transnistriei a dus la apariţia unei tensiuni regionale alimentată de Kremlin. În anul 1992, criza transnistreană a ajuns la un conflict armat, care a durat câteva luni. Cu toate acestea, Chişinăul depune eforturi pentru reintegrarea ţării şi acordarea unui statut special regiunuii separatiste.

Tentativele de reglementare a conflictului transnistrean, inclusiv negocierile în format „5+2”, nu au condus la aplanarea tensiunilor din stânga Nistrului. Autoritățile de la Tiraspol continuă să vorbească despre RMN ca de un stat independent şi nu exclude o posibilă uniune cu Federaţia Rusă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-02-12

TAGURI: Transnistria, Tiraspol
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiriSTARBAG
loading...