2019-02-21 01:44


Trei persoane condamnate la închisoare în captura DIICOT de 1.200 de kilograme de cocaină

 |  12:59
Trei persoane condamnate la închisoare în captura DIICOT de 1.200 de kilograme de cocaină

TribunalulConstanţa i-a condamnat, miercuri, la pedepse cuprinse între 24 şi 22,4 ani dedetenţie, pe Antonio Alvarez Cano, Adrian Vasile Chiribău şi pe Elena RamonaCioroabă, reţinuţi în ianuarie anul trecut de DIICOT, în dosarul privind ceamai mare captură de cocaină, 1.200 de kilograme.

ÎnConstanţa, în 30 ianuarie 2009, în urma unei acţiuni coordonate de cătreprocurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de CriminalitateOrganizată şi Terorism (DIICOT), au fost depistaţi în flagrant delict patruinculpaţi, dintre care trei cetăţeni români, aflaţi sub coordonarea unuicetăţean spaniol, care au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat,în scopul comiterii infracţiunii de trafic internaţional de droguri de marerisc.

Concret,inculpaţii au introdus în ţară două containere cu material lemnos provenind dinBrazilia, în care se afla disimulată cantitatea de 1203,9 de kilograme decocaină de puritate peste 90 la sută.

Încursul anchetei s-a stabilit că la finele anului 2008, prin intermediul uneifirme înmatriculate în judeţul Gorj, inculpaţii au efectuat un import dematerial lemnos, lemn de cedru, marfa provenind din Brazilia fiind încărcată îndouă containere aflate în Terminalul Agigea Port Constanţa. Transportul urma sătranziteze România, destinaţia finală fiind Spania.

Începândcu data de 21 ianuarie 2009, inculpaţii au încercat în mod repetat scoatereacontainerelor din vamă, în vederea tranzitului intern, fără efectuarea unuicontrol riguros.

În30 ianuarie, grupul infracţional a fost anihilat, procedându-se la reţinereaacestora şi la efectuarea controlului fizic total asupra conţinutuluicontainerelor, ocazie cu care s-a constatat că în interiorul paleţilor cuscândură de cedru se aflau patru compartimente executate după metoda"dop", în care s-au găsit 1.080 de calupuri de cocaină, avândinscripţionat logo-ul "trifoi" şi "toyota", ambalate înfolii de plastic de diferite culori, în greutate totală de 1.204 de kilogrameşi având o valoare de piaţă de 100 milioane de euro.

Astfel,s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore ainculpaţilor pentru: iniţiere şi constituire a unui grup infracţionalorganizat, respectiv de aderare şi sprijinire a unui grup infracţionalorganizat - prevăzută de art. 7 alin. 1 din Legea nr. 39/2003; traficinternaţional de droguri de mare risc - prevăzută de art. 2 alin. 2 şi art. 3alin. 2 din Legea nr. 143/2000.

Lapercheziţia corporală efectuată la reţinerea inculpaţilor a fost găsită suma de140.000 de euro, aceasta fiind indisponibilizată, împreună cu cele douăautoturisme de teren, marca Mercedes ML şi respectiv Land Rover Freelanderaparţinând inculpaţilor.

"Estede subliniat faptul că acţiunea concertată a procurorilor DIICOT, organelor depoliţie şi organelor vamale, s-a finalizat cu cea mai mare captură de cocainărealizată vreodată pe teritoriul României şi una din cele mai importante dinEuropa din ultimii 10 ani", spuneau anchetatorii.

Lao săptămână de la captura din Constanţa,autorităţile braziliene au decoperă cele 3,03 tone de cocaină.

Aceastăcaptură de droguri, una dintre cele mai importante din Brazilia din ultimiiani, a fost realizată în urma unei investigaţii comune a poliţiei braziliene şiInterpol.

Poliţiaa anunţat că încărcătura de lemne provenea din statul Sao Paolo, potrivitpostului Globo.

Poliţiadin statul Paranal-a arestat pe Charles Robert Dezero, unul dintre cei mai mari traficanţi dedroguri din Brazilia, care este suspectat că ar fi distribuit o jumătate detonă de cocaină în curs de o lună.

Pede altă parte, trei dintre suspecţii în cazul capturii de cocaină din PortulConstanţa Sud Agigea au fost arestaţi preventiv de magistraţii constănţeni.

TribunalulConstanţa a decis arestarea lui Antonio Alvarez Cano, Adrian Vasile Chiribău şiElena Ramona Cioroabă, iar, miercuri, 8 decembrie 2010, cei trei au fostcondamnaţi la detenţie.

Canoa primit 24 de ani de închisoare, Chiribău 22,6 ani, iar Cioroabă 22,4 ani dedetenţie.

Deciziatribunalului poate fi contestată la Curtea de Apel Constanţa.

Înfebruarie 2009, Poliţia braziliană a confiscat, în portul Paranagua, patru tonede cocaină ascunse în interiorul unor containere cu lemne, care aveau cadestinaţie România, anunţa postul de televiziune Globo, citat de AFP.

Aceastăcaptură s-a realizat cu ajutorul autorităţilor judiciare române, având legăturăcu ancheta derulată de Direcţia de Invetigare a Infracţiunilor de CriminalitateOrganizată şi Terorism (DIICOT) şi BCCO din România, în cadrul căreia a fostconfiscată, în urmă cu o săptămână, 1.204 kilograme de cocaină, declarau,pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

ŞefulBCCOA Constanţa, Aurelian Pavel, afirma că întreaga cantitate de droguricapturată, de peste 1.200 de kilograme, este cocaină cu o concentraţie foarteridicată, ce urma ca înainte să fie vândută să fie prelucrată în laboratoare.Drogurile au fost trimise la Bucureşti, pentru analize. Dacă ar fi ajuns pepiaţa, aceasta ar fi valorat zeci de milioane de euro.

Containerula ajuns în Portul Constanţa Sud - Agigea, în luna decembrie, din Brazilia, şi,conform documentelor vamale, acesta ar fi conţinut cherestea de brad.Poliţiştii au aşteptat până vineri, când reprezentanţii firmei importatoare auvenit să preia marfa din container şi au intervenit. În urma controlului au fostdescoperite, ascunse prin metoda "capac", peste 1.200 de kilograme decocaină, ambalată în pungi ascunse în ultimii paleţi de cherestea dincontainer.

Anchetatoribrazilieni, în urma unor informaţii furnizate de autorităţile de la Bucureşti,au confiscat 3,03 tone de cocaină, transport care are legătură cu marea capturăde săptămâna trecută din Constanţa,au precizat sursele citate.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638951-12-05
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...