2017-01-22 14:21

ULTIMA ORA


Tulcea: Nemulţumirile pescarilor din Deltă, în atenţia PE

 |  19:33
Tulcea: Nemulţumirile pescarilor din Deltă, în atenţia PE

Pescarii din Delta Dunării vor condiţii de desfăşurare a activităţii similare cu cele ale pescarilor din delta Ebrului (Spania), un memoriu cu nemulţumirile lor urmând să ajungă săptămâna viitoare la reprezentanţi ai Parlamentului European, conform AgerPres.

Conform unui memoriu semnat de Federaţia Organizaţiilor de Pescari Delta Dunării (FOPDD), în realizarea proiectului de înfiinţare a unei burse a peştelui şi a unor centre de colectare a peştelui în Deltă, derulat de Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA), organizaţiile de pescari nu au fost consultate, petenţii dorind modernizarea centrelor existente care aparţin pescarilor.

'Prin construirea unor noi centre de colectare şi vânzare a peştelui se urmăreşte în realitate distrugerea centrelor existente de preluare a peştelui realizate din fonduri proprii de membrii asociaţiilor de producători, autorizate şi funcţionale în acest moment, scopul urmărit fiind acela de preluare şi subordonare a acestei activităţi de persoane şi organizaţii aservite anumitor interese', se arată în memoriul FOPDD.

Federaţia solicită consultarea asociaţiilor de pescari în realizarea proiectului ANPA şi susţine implementarea în Delta Dunării a sistemului practicat în Delta Ebrului, unde nu există taxă pentru resursa piscicolă, iar asociaţiile de pescari primesc un ajutor de stat anual de 40.000 de euro.

Memoriul FOPDD a fost înaintat Ministerului Agriculturii şi Ministerului Mediului, dar şi vicepreşedintelui Comisiei de cercetare a abuzurilor din Camera Deputaţilor, deputatul Octavian Popa.

'Singurul răspuns pe care l-au primit pescarii este cel de la preşedintele ANPA, Sorin Mănăilă, care promite că asociaţiile vor fi consultate în realizarea proiectului, dar această consultare este tardivă din punctul meu de vedere. Voi înainta acest memoriu preşedintei Comisiei de cercetare a abuzurilor din Parlamentul European, care se va întâlni cu membrii comisiei din care fac parte pe data de 24 noiembrie', a declarat luni, într-o conferinţă de presă la Tulcea, Octavian Popa.

Proiectul de realizare a bursei de peşte la Tulcea a fost anunţat de mai mulţi ani, în această toamnă începând scoaterea la licitaţie a lucrărilor de realizare a acesteia. Proiectul are o valoare de 14 milioane de euro şi va fi finanţat din fonduri structurale, viitoarea bursă a peştelui din Tulcea având drept obiectiv, potrivit autorităţilor tulcene, scoaterea la lumină a pieţei negre a peştelui.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-11-02Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image