2017-01-18 04:04

ULTIMA ORA


Turismul românesc nu ieşit încă din criza financiară

 |  16:12
Turismul românesc nu ieşit încă din criza financiară

Turismulromânesc nu a ieşit din criză, iar în primul trimestru al acestui an numărulturiştilor cazaţi în hotelurile româneşti a scăzut cu 20% faţă de perioadasimilară a anului trecut, au declarat miercuri într-o conferinţă reprezentanţiipatronatelor hotelierilor şi ai agenţiilor de turism.

"Eunu văd că turismul a ieşit din criză. Numărul turiştilor veniţi în hoteluriledin România este cu 20% mai mic în primul trimestru al acestui an, comparativcu perioada similară a anului trecut", a spus Radu Enache, proprietarullanţului hotelier Continental şi noul preşedinte al Federaţiei IndustrieiHoteliere din România (FIHR).

Ela adăugat că turismul continuă tendinţa descendendă a anului 2010, care a fostunul mai slab decât 2009.

"Dinestimările noastre, în acest an cererea românilor pentru vacanţe externe acrescut cu 20% şi, în acelaşi timp, au scăzut cu 20% solicitările pentruconcedii în România. Această tendinţă e îngrijorătoare", a afirmat CorinaMartin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

Eaa pus scăderile pe seama celor mai mari două probleme din turismul românesc,respectiv lipsa infrastructurii şi a promovării.

RaduEnache a explicat că pentru hotelieri, împovăraţi de taxe, "cuţitul aajuns la os", fiscalitatea excesivă blocând atât investiţiile, cât şioperarea unităţilor de cazare.

Totodată,el a acuzat statul şi de lipsa promovării turismului.

"Dacănu-ţi faci zgomotul tău, promovarea e zero. Dumneavoastră sunteţi vocală de omie de ani, dar n-aţi reuşit nimic", s-a adresat Enache Corinei Martin.

PreşedinteleANAT a afirmat că instituţia pe care o conduce a solicitat MinisteruluiDezvoltării Regionale şi Turismului ca promovarea turismului să fie făcută deun organism constituit printr-un parteneriat public-privat.

"Nue normal ca promovarea României să fie decisă de 3-4 funcţionari publicidintr-un minister. Cine e vinovat că e încă evaziune fiscală în România? Cumpoate un minister să verifice cu 10 angajaţi problema evaziunii fiscale? Noicerem de un an şi jumătate ca licenţierea şi clasificarea unităţilor de cazaresă treacă la autorităţile locale", a spus Martin.

Larândul său, George Ţurnă, unul dintre proprietarii hotelului Ambasador dinBucureşti, prezent la conferinţă, a arătat că principala problemă a turismuluiromânesc este lipsa de coerenţă şi de perspectivă.

"S-autot înfiinţat şi desfiinţat ministere, care au avut diverse priorităţi, de laDracula până la turismul ecumenic", a adăugat el.

ReprezentanţiiANAT şi FIHR au anunţat că poartă discuţii pentru unificarea patronatelor dinturism într-o federaţie la nivel naţional.

"AnaHotels se retrage începând de azi din toate asociaţiile din turism până lacoagularea tuturor federaţiilor la nivelul industriei hoteliere", adeclarat omul de afaceri George Copos, prezent la conferinţă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-03-04Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image