2017-01-17 17:32

ULTIMA ORA


UDMR nu a acceptat proiectul PDL pentru reorganizarea administrativă

 |  13:21
UDMR nu a acceptat proiectul PDL pentru reorganizarea administrativă

LideriiPDL şi cei ai UDMR, reuniţi în şedinţa coaliţiei, nu au ajuns la un acordprivind proiectul de reorganizare administrativă a ţării, reprezentanţiiformaţiunii maghiare spunând în timpul discuţiilor că nu au susţinere dinteritoriu pentru modificarea propusă de către PDL.

"LideriiUDMR nu au acceptat proiectul PDL, spunând că nu au susţinere dinteritoriu", au declarat agenţiei MEDIAFAX surse participante la discuţie.

Surseparlamentare au declarat, pentru MEDIAFAX, că unii democrat-liberali considerăcă s-a făcut o greşeală atunci când secretarul general al partidului, IoanOltean, a declarat că Executivul ar dori să-şi asume răspunderea pe un astfelde act normativ.

Reprezentanţiai PDL consideră că, dacă s-ar asuma răspunderea, ar exista riscul ca Guvernulsă cadă la o eventuală moţiune de cenzură a opoziţiei.

Atâtpremierul Emil Boc, cât şi alţi lideri ai PDL au refuzat să facă vreodeclaraţie în legătură cu concluziile şedinţei de luni a coaliţiei. ConducereaPDL s-a reunit în şedinţa BPN la ora transmiterii acestei ştiri. La sosirea lasediul partidului, atât premierul Emil Boc, cât şi secretarul general alpartidului, Ioan Oltean, au refuzat să dea vreo declaraţie presei.

VicepremierulMarko Bela a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că a discutat cupremierul Emil Boc despre propunerea de reorganizare administrativă făcutăpublică de Ioan Oltean şi a aflat că "nu este vorba despre o poziţie aPDL", ci probabil de o propunere a lui Oltean.

"Noin-am fost consultaţi, l-am întrebat pe premierul Emil Boc dacă s-a corelat PDL.Am aflat că nu este vorba de o poziţie a PDL, domnul Oltean a transmis propriapropunere, probabil. În coaliţie nu ne-am corelat, nici în PDL nu există oastfel de concepţie. Există o intenţie, cu care suntem de acord, că actualaîmpărţire administrativă a României trebuie schimbată, că este nevoie de unanouă. Deocamdată, avem nevoie de dezbateri pentru cristalizarea unei anumiteconcepţii", a spus Marko Bela.

Ela precizat că reprezentanţii UDMR susţin propunerea înfiinţării a 16 entităţiadministrative, subliniind că în coaliţie nu este cristalizat la ora actuală"un proiect bine închegat şi corelat".

PreşedintelePDL, premierul Emil Boc, a declarat, sâmbătă, că viziunea partidului său pentrureorganizarea administrativă a ţării porneşte de la comasarea judeţelor şi aprecizat că forma finală a proiectului va fi decisă în coaliţie.

IoanOltean a spus, vineri, într-o conferinţă de presă, că formula pe care actualiiguvernanţi o propun este trecerea de la 41 de judeţe la opt, ceea ce se înscrieîn parametrii europeni şi răspunde şi cerinţelor de absorbţie a fonduriloreuropene într-un ritm mult mai ridicat şi o valorificare mult mai eficientă aacestora.

Întrebatcare vor fi capitalele acestor opt judeţe, Oltean a răspuns că este vorba deCluj-Napoca, Braşov, Timişoara, Craiova, Constanţa, Iaşi, Ploieşti şiBucureşti.

Olteana mai anunţat că Guvernul şi-ar putea asuma răspunderea pe actul normativ carevizează reorganizarea administrativ-teritorială a României în opt judeţe,precizând că se doreşte ca alegerile locale din 2012 să aibă loc în baza noiilegi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-12-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image