2017-01-18 12:09

ULTIMA ORA


Udrea: Femeile nu pot face politică de vârf, fiindcă nu au sprijin

 |  20:04
Udrea: Femeile nu pot face politică de vârf, fiindcă nu au sprijin

Elena Udrea analizează pe blog şansele unei femei de a ajunge în funcţii politice înalte în România. Ea porneşte de la afirmaţia preşedintelui Băsescu referitoare la apariţia în PDL a unei Margaret Thatcher şi de la faptul că pe 15 octombrie au loc alegerile în organizaţia de femei a partidului.

“În ceea ce priveşte politica, sunt poate femeia care a generat cea mai mare atenţie din partea presei şi a trebuit să mă confrunt, de-a lungul timpului, cu situaţii aproape neverosimile. Unele pozitive, cele mai multe negative. Ştiu, deci, cam care sunt comentariile pe care bărbaţii le fac atunci când se raportează la femeile-politician" mărturiseşte vicepreşedinta PDL.

În afară de momentul alegerilor, în politică accederea în majoritatea funcţiilor e decisă de apartenenţa la un grup politic, pe “principiul recomandării”. “Adevărul este că, într-un partid, se poate promova după două criterii: susţinerea pe bază de număr (apartenenţa la un grup politic important)  şi susţinerea de către o persoană de la vârf. Iar acestea sunt singurele condiţii: fie că eşti bărbat, fie că eşti femeie; fie că eşti competent, fie că nu.”  Iar pentru că, statistic, politicienii-bărbaţii sunt mult mai numeroşi decât femeile Udrea deduce, că “şansele ca o femeie să atingă funcţii politice importante, fără să fie susţinute de bărbaţi, sunt destul de mici”.

De asemenea, ea constată că, dacă un bărbat şi o femeie urmează aceeaşi traiectorie politică, “femeia va fi infinit mai mult blamată” şi va suporta, de multe ori, atacuri, injurii şi calomnii. Ceea ce subliniază vicepreşedinta PDL e că “femeile discriminează chiar mai mult decât bărbaţii”, amintind o afirmaţie a lui Madeleine Albright: “O femeie, după ce a ajuns într-o anumită funcţie, aruncă scara pe care a ajuns acolo, pentru ca nicio altă femeie să nu poată urca pe ea.”

Femeile au până acum şi un plafon până la care pot ajunge. Dacă ele aspiră la o funcţie politică de top - şef de partid parlamentar, prim-ministru sau preşedinte “intrăm sigur în conflict cu un bărbat care-şi doreşte respectiva funcţie. Şi, cum ei sunt mai mulţi, acesta are câştig de cauză”, se plânge Elena Udrea, care crede că, dacă “prin excepţie”, o femeie va accede la o asemenea funcţie, ea “ar fi o deschizătoare de drumuri, cineva care arată că „da, se poate!”, iar succesul ei ar încuraja mai multe femei să se implice în viaţa politică.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-04-24Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image