2017-01-16 19:56

ULTIMA ORA


Udrea vrea să dubleze încasările din turismul medical din 2015

 |  13:40
Udrea vrea să dubleze încasările din turismul medical din 2015

Încasările României din turismul medical ar putea ajunge la 500 demilioane euro pe an începând din 2015, dacă acest tip de turism va fi promovat,a declarat joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Dezvoltării Regionale şiTurismului, Elena Udrea, informează Mediafax.

"Din cercetărilepentru brandul turistic a reieşit că România are potenţial de a atrage turiştipe domeniul medical. Trebuie să-i atragem aici pe cei care caută serviciimedicale", a spus Udrea.

Ea adăugat căturiştii care vizitează ţara în scopuri medicale cheltuiesc bani nu doar pentruacest tip de servicii, ci şi pe cele turistice.

Reprezentanţii MDRTau susţinut în cadrul conferinţei de presă, citând date ale Asociaţiei Naţionalea Agenţilor de Turism (ANAT), că în 2010 au venit în România circa 60.000 deturişti în interes medical, care au cheltuit aproximativ 250 milioane euro.Astfel, din aceste date reiese că fiecare astfel de turist a alocat în mediecirca 4.000 de euro pentru a-şi trata sănătatea în România.

Potrivit EleneiUdrea, cele mai căutate tratamente sunt cele stomatologice,anti-aging şi intervenţiile medicale estetice.

Ea a mai arătat căRomânia ar trebui să exploateze celebrul institut degeriatrie şi gerontologie Ana Aslan, care pe vremuri aducea înRomânia zeci de mii de turişti.

Totodată, ministrul aprecizat că nu există încă o clasificare pentrustaţiunile balneare româneşti, dar, în viitorul apropiat,guvernul va pregăti un act normativ, prin care 10 staţiuni balneare vor firecunoscute oficial ca atare.

"Vor urma şialte zece localităţi, care în urma evaluării vor primi statutul de staţiunibalneare. MDRT va pregăti pentru acestea o serie de facilităţi, atât pentruinvestitori, cât şi pentru turişti", a menţionat Udrea.

MDRT, MinisterulSănătăţii, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, CasaNaţională pentru Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Colegiul Medicilor au semnatjoi un protocol de colaborare interinstituţională pentru promovarea şidezvoltarea turismului medical.

"Potenţialulbalnear al României reprezintă, potrivit unor studii europene, o pătrime dinpotenţialul european", a spus Cseke Attila, ministrul Sănătăţii.

El a vorbit şi deliberalizarea serviciilor medicale la nivel european, care va începe din 2013.

"Avem doi ani săpregătim această directivă, care în domeniul balnear reprezintă o şansă pentruRomânia. Din cifrele pe care le avem, unul din 10 turişti pe segmentul balneardin România este străin", a adăugat Cseke.

La rândul său,preşedintele CNAS, Nicolae Lucian Duţă, a afirmat că există modele de ţări mai sărace decât România, precum India sauThailanda, care îmbină cu succes serviciile medicale cu turismul.

"Piaţaserviciilor de recuperare şi reabilitare este o nişă care ne estefavorabilă", a mai spus acesta.

MDRT se va ocupa depromovarea acestui tip de turism şi de susţinerea serviciilor turisticeprestate persoanelor care vor alege să vină în România.

"Avem în SUA şiChina reprezentanţe de turism prin care vom încerca să facem cunoscutetratamentele medicale care se pot face în România. Vom folosi fondurile depromovare pentru a face cunoscut acest lucru", a explicat Udrea.

Ea a adăugat că încazul în care autoritatea publică locală de care aparţine o staţiune balnearănu va reuşi să opereze un centru balnear, administrarea acestuia va fiîncredinţată unui operator privat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-02-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image